Noen tanker om "primitiv pilmaking

Diverse sludder og vås og annet snikk snakk

Moderator: GreenMan

Svar
Ingis
Mester
Innlegg: 669
Registrert: 05 jul 2006, 00:09
Bosted: 3340
Sted: Åmot,Buskerud

Noen tanker om "primitiv pilmaking

Legg inn av Ingis »

Jeg vet ikke helt om det er riktig å kalle det primitiv pilmaking, når det er basert på flere tusen års historie og erfaringer. I dag er vi så vitenskapelig fokusert på kvalitet, normer og standarer.
I mine 20 år som pil- og bue interessert har jeg lært at vitenskap og teori kanskje ikke er det som er viktigst. Vitenskap for steinaldermannen kom til ved utprøving og feiling for å finne de beste løsningene.
Utprøving og erfaring med gamle teknikker og utstyr kan være gøy. Prøve ut piler som ikke er tilpasset vanlig moderne standard, kan gi både glede, overraskelser og skuffelser.
Når en beispiss ryker i innskjeftinga og du står der som et spørsmålstegn. Hvorfor? Feil valg av innskjeftingsmetode? Dårlig pilflukt? Skyteteknisk feil (slipp)? :?
Pilskaft av hasselskudd og rosebusk. Kanskje ikke helt rette alltid, men utrolig stor glede når det viser seg at den «primitive» pila treffer målet gang på gang. Jada, det blir noen piler som kanskje ikke blir benyttet først når du skal på «jakt», men det tror også steinaldermannen fikk. Akkurat som oss plukket han nok ut sine favoritt-piler, når viltet skulle jaktes.
Eksperimentering er spennende og gøy og kan anbefales til alle som vil teste historien. Det finnes et utall muligheter. :)
"Back to nature!"
Brukeravatar
Bowman
Master bowyer
Innlegg: 3108
Registrert: 26 mar 2010, 21:54
Bosted: Tonsberg

Re: Noen tanker om "primitiv pilmaking

Legg inn av Bowman »

Fin tråd dette Ingar. Jeg har litt erfaring med villrose, hassel og sibirkornell(dogwood) som pilskaft. Stort sett gode erfaringer, men noen runder med varmepistol må til. Har planer om litt volum for å kunne spine i grupper fra 25 til 60 spine f eks. Blir som oftest litt stive skaft så 25 spine skal nok holde hardr.
Holder på med et Øtzi sett i perioder som ikke blir ferdig med det første. I mangel på viburnum går jeg for hassel. Jeg har noen fine spisser fra Master Kutchera i italiensk cappucino farget flint som er ganske like de Øtzi hadde. [emoji41]


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
attend and listen gentlemen
that be of freeborn blood
I shall tell you of a good yeman
his name was Robin Hood
Svar