Side 1 av 2

Rondelldolk

Lagt inn: 24 mar 2016, 22:58
av Allan
I dag fikk jeg ånden over meg og gikk laus på noe jeg har hatt materialene liggende til ei stund: en rondelldolk. Som våpen dukker den opp på 1300- tallet, og utover 1400-tallet blir den vanlig å finne I beltet på avbildninger av alminnelige borgere og handverkere også, og ikke bare hos soldater. Blant bevarte dolker av denne typen finnes det ulike typer blad, både en- og tveeggede. Jeg går for en litt bred enegga utgave som kan gjøre dobbel tjeneste som både våpen og redskap.

Materialer: sparkmeie (funnet i 2003).
Bilde

Bilde

Bilde

Vinkelsliper er tingen til kapping, men sliping er det være med. Resten må tas med fil.

Re: Rondelldolk

Lagt inn: 25 mar 2016, 08:59
av Allan
Bilde

Grep av alm (knekt bue får nytt liv:D) og plater av papp for å gi et lite inntrykk av hvordan det skal bli.

Re: Rondelldolk

Lagt inn: 25 mar 2016, 12:52
av GreenMan
Ser bra ut

Re: Rondelldolk

Lagt inn: 27 mar 2016, 03:51
av Allan
Fortsatt en god del filing igjen, men det begynner da å ta form.Bilde

Re: Rondelldolk

Lagt inn: 27 mar 2016, 12:32
av HEO
Det der blir stilig. Jeg kan trenge litt hjelp og tips når sliren min skal lages,så ser fram til din løsning på det. Har i utgangspunktet tenkt en slire av tre som jeg kler med skinn.

Re: Rondelldolk

Lagt inn: 27 mar 2016, 22:43
av Allan
Slirer med treforing har jeg bare litt erfaring med, og da er det jo treet som gir form og en kan trekke den med et tynnere skinn enn om den lages av lær aleine. Jeg må gjøre mer kunnskapssamling før jeg lager slire til denne, jeg veit ikke helt hva jeg skal gå for sjøl ennå. Først av alt må dolken bli ferdig. Jeg har en god del sliping igjen er jeg redd.

Re: Rondelldolk

Lagt inn: 29 mar 2016, 19:50
av Bowman
Tøft. Nesten så jeg blir misunnelig. Bruker du vinkelsliper. Fare for at det blir for varmt? Eller filer du med vanlig fil. :-)

Re: Rondelldolk

Lagt inn: 30 mar 2016, 00:07
av Allan
Etter herding tar fila dårlig så da er det sliping som gjelder. Det kan bli vel varmt, så stålet må få pause ofte, og en må følge med på fargen.

Jeg var ikke helt fornøyd med formen ( det ble litt "diger smørkniv " i mine auer), så det ble en runde med vinkelsliperen til i dag. Sjekk dette funnet av en enegga dolk fra middelalderen funnet på Dovre :

Bilde

Videre har jeg smalnet grepet inn litt mot bladet og laget to runde plater ("rondeller") hvor den mot bladet er litt mindre enn den som tjener som overhjalt.
BildeBilde

Finishen mangler foreløpig..:)

Re: Rondelldolk

Lagt inn: 30 mar 2016, 12:51
av Bowman
Hvordan herder du. Nysgjerrig. Har lyst til å lage Tudor balledolk. :-)

Re: Rondelldolk

Lagt inn: 30 mar 2016, 18:30
av Allan
Herding gjøres ved hjelp av noe helt nytt og revolusjonerende opplegg jeg har klekket ut!

Her en kveld i ferien hadde vi besøk av noen venner og vi satt ute og hadde et dugelig bål gående. Dolken fant vegen inn i glohaugen. Når den er lys rød har vi runda 800°. Tas så ut og pælmes i olje, røre litt rundt for å avkjøle godt (fulgte instruksjoner fra far' min som kan sånt bedre enn meg).

Seinere er den pussa for svart guff og anløpt lett. Jeg er ikke egentlig kompetent til å vurdere resultatet, men jeg har I alle fall gjort det sjøl. Og den er blitt hard, og nå også skarp.

Re: Rondelldolk

Lagt inn: 30 mar 2016, 20:07
av Lars Jensen
De hjalteringene, har du lagd dem sjøl? Hvordan får du thighta ringene og grepet på bladet? Lekkert og autentisk som alltid med deg, Allan.

Re: Rondelldolk

Lagt inn: 30 mar 2016, 21:11
av Allan
Takker så mye for skrytet! Jeg har kuttet dem ut av noe ca 3mm messingplate som lå og slang. Messing er svinaktig hardt å jobbe med, så de er også grovforma med vinkelsliperen med kappeskive. Så er de slipt runde på smergelskive (au! Varmt! ) og fil sjølsagt. I prinsippet skal det vel bli tight hvis en klinker enden på tangen tilstrekkelig. Om delene jeg har her er godt nok tilpassa til at det er nok eller om jeg må bruke noe lim er jeg litt usikker på ennå.

Re: Rondelldolk

Lagt inn: 07 apr 2016, 11:10
av Allan
Bilde
Bilde

Dolken er stort sett ferdig, så da er det på tide å lage slire. Jeg har gått for en løsning der jeg syr den på ganske konvensjonelt vis, av buklær. Fordelene med buk er flere. Når det bløytes blir det meget lett å arbeide med, tørt er det temmelig hardt (særlig etter å ha vært vått). Dermed holder det formen bra og tåler litt. Videre er det velegna til preging av mønster og dekor, noe som nesten er obligatorisk på slirer fra middelalderen.

Re: Rondelldolk

Lagt inn: 07 apr 2016, 22:22
av Bowman
Dette har vært en kul tråd Allan som har inspirert meg. Jeg har nå ervervet meg et stykke flattjern(sparkstøttingmeie) fra Hans Erik. Planen er klar i hodet men satt på vent. Og jeg tror det blir en rondelldolk. Beklager at jeg må på død og liv herme. Men det er ikke herming, bare inspirasjon. :shock: Jeg har jo balledolk og trenger bare en. Rondelldolk er veldig kult. :-)

Re: Rondelldolk

Lagt inn: 07 apr 2016, 23:15
av Allan
Bilde

Bilde

Takk for alle gode ord, Bjørnar! Slira er ferdigsydd og preget/ pautet. Da er det bare å vente på at det tørker. Det har vært kult å jobbe med denne saken, hvis jeg finner mer stål (jeg driver og rydder låven:evil:) skal jeg lage mer sånt. Veldig moro! Det er bare å kjøre på, Bjørnar, et seint 1300-tallsantrekk trenger en sånn!;)