Side 11 av 14

Re: Mjød

Lagt inn: 23 jan 2014, 16:39
av Christian
Er det noen som har prøvd seg på "botchet" altså brent/karamelisert mjød?
Jeg satt en prøvedunk på 4l med 1/3 karamelisert brunt sukker.
Siden så mye av honningens magiske krefter dør ved høy varme er jeg litt tilbakeholden med å brenne den, men sukkeret boblet til det ble nøttebrunt og skiftet farge til kullsvart når jeg spedde ut med vann.
Altså: Karamelliserte brunt sukker og spedde med vann. Helte det oppi dunken og lot det kjøle seg ned før jeg hadde oppi honningen (rørt ut i ca 30 grader vann) + europrisgjær for hetvin. =4l "Botchet mjød"

Dunken plopper, satsen er mørk mørk karamell i fargen og lukter skikkelig spennende! 8)

http://www.examiner.com/article/the-mys ... r-old-mead
http://www.reddit.com/r/mead/search?q=m ... r=on&t=all

Re: Mjød

Lagt inn: 02 mar 2014, 17:15
av Are
Mjøden du satte igjen fikk bein og gå på, Christian.

Den var akkurat så søt jeg foretrekker mjød og smakssettingen var svært vellykket. Det var flere av oss som kommenterte hvor god den var. Kudos :D

Re: Mjød

Lagt inn: 02 mar 2014, 19:11
av Kviljo
Som Are sa: Kudos!

Re: Mjød

Lagt inn: 03 mar 2014, 11:55
av dagsunde
Tiltredes!
:-D

Re: Mjød

Lagt inn: 04 mar 2014, 09:26
av Bowman
Mjøden var god ja. Vi satser på deg neste år også. Du er herved beordret til uteNM. :-)

Re: Mjød

Lagt inn: 05 mar 2014, 22:35
av Christian
Takk for det :)
Jeg får sette noen dunker til da :wink:

Re: Mjød

Lagt inn: 26 mar 2014, 22:31
av Christian
Første forsøk på en botchet ble heller pussig :roll: Den lukter spenstig og ser ut som konjakk, men smaker juling og sinna klovdyr... Jeg tror det har å gjøre med at jeg brukte brunt sukker til karamellen og at denne inneholdt for mye klissete gugge som svei seg. Så denne gangen kokte jeg karamellen av hvitt sukker og bare til det fikk farge som knekk. Så spedde jeg ut med litt vann for å få ned temperaturen og å gjøre det hele litt mer tyntflytende før jeg tilsatte honningen og lot alt sammen stå å småputre i 30min. Spedde ut med vann, og hetvinsgjær fra europris. ploppetiplopp 8)

Botchet #2 er nå underveis sammen med en helt "rein" mjød for referanseverdi til fremtidige bryggeprosjekter :wink:

Re: Mjød

Lagt inn: 27 mar 2014, 16:17
av dagsunde
'Kay Christian...

Du ba meg si fra når jeg skulle begynne...
Først:
Handleliste til en Grunnoppskrift...? Helt plain, no additives...?

Deretter ønsker jeg å beholde merkbar honningsmak/sødme på det ferdige produktet.
(Ikke søtt, bare et hint).

Så til mitt "piece du resistance" eller whatever... ;-)

Jeg vil i tillegg ha et hint av Ingefær. Ikke mye, men merkbart.

You fix Dag up With plenty good hints? Yes?

Re: Mjød

Lagt inn: 27 mar 2014, 16:39
av Allan
Ja Christian, se til å hjelpe Dag litt nå, mens jeg sitter og lytter..:)

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Re: Mjød

Lagt inn: 27 mar 2014, 18:52
av Lurz
lytter......

Re: Mjød

Lagt inn: 27 mar 2014, 19:40
av Christian
Jeg regner med at du har bryggerutstyr nok, men for science :

En lufttett dunk med vannlås og en dunk til med samme volum, hevert og mostvekt. Og en trakt! Trakt er fantatisk :D

Jeg har satt noen 25l dunker men de er himla svære så nå foretrekker jeg å sette mjøden i 5 eller 10l plastkanner. Vannlåsen har jeg festa igjennom korken. Såpass små ladninger gir meg også litt mer sinnsro når jeg skal prøve ut kreative smaksammensetninger. :wink:

Til 10l
1kg brunt sukker
2kg honning
(Te av 3 poser ingefærte eller avkok av strimlet frisk ingefær)
Fyll opp med vann
burde gi en mostvekt på 1070/75 og potensielt rett under 10% ferdig utgjæret.

Racking snakkes det mye om på forskjellige mjødforum. Det går mest ut på at man flytter satsen over i en annen dunk under gjæringen, enten for å flytte fra fruktbiter osv eller for å bli kvitt noe av bunnfallet. Tror jeg ihvertfall... Jeg racka rosémjøden etter 20 dager og gjæra videre uten blåbær osv.

Jeg anbefaler at du gjærer ut sukkeret for så å ha i gjærstopp og ettersøte, eller ikke ha i gjærstopp og ettergjære på flaske. = Kontroll :)

Men så kommer det vanskelige.

Tapp magien på flaske og putt den i kjelleren.
La den stå der.
Litt til.
Ikke drikk den enda.
Vent
vent!

Lykke til :wink:

Re: Mjød

Lagt inn: 27 mar 2014, 19:59
av dagsunde
Takk, store Sensei! (Når det gjelder Mjød også! :-) )

Jeg hadde alt ustyret ja, hysterisk rengjort med krystallsoda etter at jeg tappet om 25L
Ale over på fat i forrige uke.

Jeg brukte 4Kg honning & 1Kg Spraymalt (Blanding av druesukker & kunst malt)
og toppet opp til 24 liter...

Mosten havnet da på 1060... litt redd for å ta den høyre i første omgang, da for mye er
vanskelig å få til å gjære... Særlig mtp. at honning kan være kranglete så imåte...

Da kan jeg jo ha i mer honning når den har gjæret litt, hvis jeg ønsker sterkere enn ca. 8%...?

Hadde også oppi en neve mynte fra hagen... bør jeg ha i Ingefæruttrekket nå med en gang?

Re: Mjød

Lagt inn: 27 mar 2014, 22:18
av Christian
Burde kanskje nevnt at jeg bruker hetvinsgjæren fra europris. Gjærtyper er jo et eget kapittel jeg ikke har begynt å snuse på enda :roll: Jeg har ihvertfall ikke hatt noen problemer med at gjæringen ikke begynner. Du kan jo ha oppi noen lettspiselige sukkerstoffer (moste epler f.eks.)

Mynte anbefales! Det betyr ganske mye for å bryte opp den litt tunge honningsmaken og gi litt mer friskhet i mjøden.

Spraymalt faktisk, hvor mye smak vil det gi tror du? Jeg har tenkt å sette en mjød med honning og maltekstrakt neste gang jeg setter øl.

Jeg hadde bare slengt oppi ingefærekstraktet med en gang, men det vil jo være enklere bestemme hvor kraftig smaken blir hvis du venter med det til mjøden får ploppa bort litt sukker.

Re: Mjød

Lagt inn: 28 mar 2014, 07:49
av dagsunde
Jeg brukte også hetvinsgjæren fra Europris.

Tror spraymalten vil etterlate noe maltsmak, ja...
Jeg bruker den alltid isteden for sukker når jeg brygger øl,
men der hører jo maltsmaken virkelig hjemme.

Kokte opp 15 cm finsnittet ingefær i en 1/2 liter vann, og lot det trekke i 10 minutter.
Hadde de oppi før jeg tilsatte gjæren.

Den står å går nå med ett plopp i sekundet, så den virker som den har det travelt... :-D

Skal veie den når jeg kommer hjem fra jobb i ettermiddag, så får jeg et inntrykk
av hvor fort den går...

Er litt redd for å gjære den for langt ned.
Sist jeg forsøkte meg på Mjød gikk den ned til -5 (995 Oe), og ble alt for tørr, og nesten bitter...?
Forsøke å stoppe den på 1005, hvis nødvendig...

Re: Mjød

Lagt inn: 28 mar 2014, 17:10
av Are
Bitter smak kan være fra honningen. En kamerat fortalte meg for mange år siden at noe av kunsten med å lage god mjød var å finne god honning. Smak på honningen og prøv å forestill deg smaken når søtsmaken er borte. Riktignok er det mange som vil ha søt mjød, men dem om det...




Sent from my iPhone using Tapatalk 2