Mjød

Diverse sludder og vås og annet snikk snakk

Moderator: GreenMan

Svar
SilentG2
Mester
Innlegg: 377
Registrert: 18 feb 2009, 00:58

Re: Mjød

Legg inn av SilentG2 »

Torgisl Reidarson skrev:Venter spent på rapport, ja flott om det var mulig å lage mjød rett fra naturen uten hjelp av Rema1000 og Mega:-)
Oppskriften til Henrik Ibsen er jo også meget naturlig...men så langt er jeg ikke villig til å tvinge min natur...

ps Eddikfluen er vel ikke populær gjest? Finnes det noen "snille gode naturlige gjærsporer" man kan tilsette?
Er det her mjødurten kan ha en rolle? Slik tettegressets rolle i melkeprodukter..Skyr,file...?

Om du tager en tønne (det hadde jo vikingene) og fyller denne med epler opp til halveis, tilsetter en kvart tønne vatn og lar den stå, så vil dette begynne å gjære seg. Kan jo bruke denne metoden, men meg bekjent lot vikingene dette stå ute uten lokk og da var det dette med renheten igjen da :)
Stein
Mester
Innlegg: 189
Registrert: 31 jul 2007, 12:57
Sted: Bergen

Re: Mjød

Legg inn av Stein »

Da har brygget godgjort seg en drøye 2 uker, og klukker fortsatt.
Tidligere har det vært beskrevet at en gjærstopper etter to uker.
Hvordan vet en når en stopper?
Kan en bruke alkoholmåler som nyttes til vin, for å finne nåværende prosent?
Mtp at en måler sukkerinnhold før og etter, og regner, på øl.

Håper det ikke er unaturlig med mye skum på toppen. Synes det skummer mer nå enn første gang jeg prøvde.

Stikker en om tønnen, før en setter igang gjærstoppen?

Har noen prøvd å tilsette klarning på mjød? Mtp at jeg har såpass moderne ting nedi der, at jeg egentlig ikke bryr meg om å tilføre enda et produkt, dersom det faktisk gjør resultatet penere. Men kanskje har det ikke noe for seg?
Stein Dale
__________________________
"Benda boga"
SilentG2
Mester
Innlegg: 377
Registrert: 18 feb 2009, 00:58

Re: Mjød

Legg inn av SilentG2 »

klarning på mjød går ann og stikke den om et par ganger slik at den blir fin og klar..

Selv stikker ejg den om to ganger, synes det er litt sjarm at honningen skiller seg ut.

du kan bruke en slik alcotester som du bruker på vin.. liten trakt du heller litt oppi og så snur den på hodet.. veldig nøyaktig, men også veldig fintfølgende for små fragmenter. Jeg bruker en slik, og tar opp mjød med en øse, filtrerer i kaffefilter og så bruker denne.. Har en da ikke tettet seg.. bank bank..

slik alkogreie finner du i hylla på europris.. Skal se om jeg kan legge inn et bilde i morgen
Stein
Mester
Innlegg: 189
Registrert: 31 jul 2007, 12:57
Sted: Bergen

Re: Mjød

Legg inn av Stein »

Har en slik. Var litt usikker på om det funket på dette. Men da skal jeg teste.
Takk for info!
Håper det nærmer seg noe fornuftig. Lukter nå godt ihvertfall...:-)
Stein Dale
__________________________
"Benda boga"
SilentG2
Mester
Innlegg: 377
Registrert: 18 feb 2009, 00:58

Re: Mjød

Legg inn av SilentG2 »

appropo mjød..

fikk en genial deal med den lokale kjøpmannen her..

lønnesirup er som kjent en eksklusiv vare som gjerne koster 60kr++ pr 0.25 liter..

Nå fikk jeg dette for 20 kr flaska, og avregning skjer i ferdig vare :) tror det kommer masse mjød fra meg i tiden framover gitt
nidrinr
Master bowyer
Innlegg: 3100
Registrert: 29 mai 2007, 23:17
Bosted: Trautskogen
Sted: Trautskogen

Re: Mjød

Legg inn av nidrinr »

Så dumt... :roll:
Greit før sesongen for alle festivaler og slikt det vettu :D
SilentG2
Mester
Innlegg: 377
Registrert: 18 feb 2009, 00:58

Re: Mjød

Legg inn av SilentG2 »

Da er mjøden satt i går og den plopper livlig i dag, takket være litt lurium.

Oppskriften som følges er slik.

1.5Kg honning
2 kg sukker
1 kg gulrot
1 næva mynte
5 poser peppermyntete, helt brukt
1 spiseskje lurium
1 pk hetvinsgjær
6 liter bjørkesaft
1 liter lønnesirup, økologisk



Her kommer bildeserien

Riktig utstyr må man ha
DSCF0542.JPG
(138.18 kiB) Lastet ned 3138 ganger
Honning må man ha. Legg honning i vann og la dette bli ett
DSCF0544.JPG
(177.22 kiB) Lastet ned 3138 ganger
DSCF0545.JPG
(143.24 kiB) Lastet ned 3138 ganger
SilentG2
Mester
Innlegg: 377
Registrert: 18 feb 2009, 00:58

Re: Mjød

Legg inn av SilentG2 »

Sukkerlake lages
DSCF0549.JPG
(159.71 kiB) Lastet ned 3138 ganger
Lønnesirup haes i
DSCF0547.JPG
(176.57 kiB) Lastet ned 3138 ganger
Og alt i den store tønna
DSCF0546.JPG
(159.36 kiB) Lastet ned 3138 ganger
SilentG2
Mester
Innlegg: 377
Registrert: 18 feb 2009, 00:58

Re: Mjød

Legg inn av SilentG2 »

Deretter heller man oppi bjørkesafta, glemte å ta bilde av det da

Og fyller med vann

Her er det kjekt med rent brønnvann
DSCF0550.JPG
(180.4 kiB) Lastet ned 3139 ganger
Lager STERK peppermyntete, og får ut resten av honningen
DSCF0548.JPG
(169.8 kiB) Lastet ned 3137 ganger
Sist redigert av SilentG2 den 20 mai 2009, 11:13, redigert 1 gang totalt.
SilentG2
Mester
Innlegg: 377
Registrert: 18 feb 2009, 00:58

Re: Mjød

Legg inn av SilentG2 »

Og tilsetter gjær
DSCF0552.JPG
(182.27 kiB) Lastet ned 3136 ganger

og litt lurium
DSCF0554.JPG
(178.42 kiB) Lastet ned 3136 ganger

og en kilo gulrot revet. Jeg bruker foodprosessor for å bevare saftene
DSCF0556.JPG
(185.42 kiB) Lastet ned 3136 ganger
SilentG2
Mester
Innlegg: 377
Registrert: 18 feb 2009, 00:58

Re: Mjød

Legg inn av SilentG2 »

Da skal du ha 25 liter med drikke som er på vei til å bli guddommelig

DSCF0551.JPG
(115.5 kiB) Lastet ned 3136 ganger

Før du setter på lokket, husk å ha mynten i.

Og ikke minst brøle ned i dunken så alle ulumskheter forlater dunken før du setter lokkat på. Fikk ikke bilder av dette da minsten på 7 uker lå å sov i stua, og jeg måtte ut for å gjøre dette.


Vi ønsker lykke til, og flere bilder kommer når jeg skal gjøre annet enn å riste på dunken.
Brukeravatar
Jadda
Mester
Innlegg: 195
Registrert: 22 feb 2006, 22:17
Sted: Trondheim

Re: Mjød

Legg inn av Jadda »

Husk å få med bilder fra eventuell "dagen derpå" mjød kan ha så ymse effekter på kroppen, noe mjød ødelegger deg helt mens andre bare er fløyel.
og husk. Ikke vink til pila for da logrer den.
MalaWolf
Mester
Innlegg: 1305
Registrert: 08 apr 2009, 17:54
Bosted: Hjemme
Sted: Oslo

Pors - Ølkrydder i 3000 år

Legg inn av MalaWolf »

http://www.forskning.no/artikler/2009/juli/224921
Ølkrydder i 3000 år

Den norske myrplanten pors er blitt brukt både som medisin og som krydder og rusforsterker i øl. Men folk ble nok ikke så galne av porsølet som ryktene skal ha det til, mener forskere.
SilentG2
Mester
Innlegg: 377
Registrert: 18 feb 2009, 00:58

Re: Mjød

Legg inn av SilentG2 »

Denna mjøden lagd i mai viste seg å bli uhyggelig god og snill med dagen derpå.

Den endte på 14% og det er jo bra med tanke på at man helte i seg godt over 4 liter med denne drikken en lørdag. Av frykt for huepine la jeg meg på eget rom slik at jeg slapp unna ungeskrik, men det viste seg at dagen derpå var halsen ren og den lille forkjølelsen jeg hadde var borte (kan jo være naturlige grunner til dette også)

Jeg vil derfor lansere MJØD som helsemiddel.. Hjelper mot mye rart...
Brukeravatar
dagsunde
Master bowyer
Innlegg: 1325
Registrert: 28 jun 2007, 16:33
Bosted: Arendal
Sted: Arendal
Kontakt:

Re: Mjød

Legg inn av dagsunde »

Satte 25 liter mjød her for 3 uker siden, løst basert på Stein's oppskrift:

3 Kg honning
1,5 Kg hvitt sukker
1/2 kg brunt sukker
1/2 liter lønnesirup

Smelt honning, sukker & sirup sammen med llike mye vann
(NESTEN, men ikke helt til kokepunktet, og skum av og kjøl ned).

Krydder:
15 cm helt frisk ingefærrot rives
10 cm med kanel (hel, knuses lett).
15-20 nellikspiker
2 never Mjødurt (vokser over alt på fuktige steder, mest blader igjen nå)
1-1/2 neve humle (Plukkes i hagen, din eller nabon's).
1-1/2 neve mynteblader (nyplukket, støtes veldig lett).

Ha alt krydder i en kjele, tilsett 2 liter vann og kok opp.
kok inn til ca 1/2 parten (En liter igjen).

Ha alt på en ren dunk, og sleng 8-10 ville epler i båter på toppen.

tilsett hetvinsgjær (løs den opp i litt vann først), sett på lokket, og rist godt.

Tilkall familien I mitt tilfelle en fantastisk samboer og en 15 år gammel sønn,
og dra en saga om utøy og skrømt som må skremmes ut, og inprent dem hvor viktig dette er.

(Brølet ble helt fantastisk!!! :D (og jeg lurer på hva den nye leieboeren tenkte?)).

Nåja...
Grunnen til denne plutselige skrivetrangen, er at nå holder djevelbrygget 11%,
og jeg har akkurat målt Öechels? vekten på den... (Sunket fra 80 til 10...)
I den forbindelse må jeg jo smake fra "Prøverøret"... :lol:
Svaaakt bitter, med en markert smak av honning & ingefær... Aldeles uimotståelig!
Mao... det ble to "Prøverør" til, og plutselig meldte veltalenheten og skrivetrangen seg, gitt...

Sæl & fred!

--
Dag.
--
Dag.

Brestanda boga, brennanda loga,
gínanda ulfi, galandi kráku,
rýtanda svíni, rótlausum viði,
vaxanda vági, vellanda katli
skyli manngi trúa!
Svar