Piler av skudd?

Alt om mekking av piler.

Moderator: GreenMan

Svar
Loma
Nybegynner
Innlegg: 18
Registrert: 05 okt 2021, 21:39
Bosted: Haugesund

Piler av skudd?

Legg inn av Loma »

Hei. Er nysgjerrig på hva som er brukendes til pilmateriale av skudd som vokser i Norge. Har lest at vestkyst indianere brukte blandet annet Elderbær/Sambucus Nigra (Svarthyll) til å lage piler av. Har også lest at vill nyperose og laksebær (Rubus Spectabilis) har blitt brukt. Noen som har erfaringer med disse og kan fortelle litt om de? Eller andre typer skudd som er brukendes som det ikke står så mye om her på forumet?

Sent fra min BLA-L29 via Tapatalk

Ingis
Mester
Innlegg: 672
Registrert: 05 jul 2006, 00:09
Bosted: 3340
Sted: Åmot,Buskerud

Re: Piler av skudd?

Legg inn av Ingis »

Piler av skudd er gøy. Jeg har laget piler av hasselskudd og rose. Barken på hassel bør fjernes med en gang, mens roseskuddene bør tørkes med barken på. Disse har en tendens å sprekke hvis du fjerner barken. Tørkes i bunter på 7 skaft.
Skaft av rose kan bli litt stive og har en porøs kjerne/marg.
Begge kan rettes med varme. Lykke til med prosjektet. :)
"Back to nature!"
nidrinr
Master bowyer
Innlegg: 3085
Registrert: 29 mai 2007, 23:17
Bosted: Tangen
Sted: Tangen
Kontakt:

Re: Piler av skudd?

Legg inn av nidrinr »

Har laga piler av så og si alt jeg finner av skudd som er rette nok. Husker i farta Hegg, ask, rogn, selje, hassel, rose, ørder, osp. Sikkert brukt fler andre også. Rettes over bål eller med varmepistol hvis de er for krokete. Har også laga barnepiler til lek og "skytbort" av ulike tørrstilker fra forrige sommers diverse buskas. Disse blir veldig lette, og går ganske langt med barnebuer
Svar