Hudrimarbuer

Alt om bygging av buer

Moderator: GreenMan

Brukeravatar
Lars Jensen
Mester
Innlegg: 480
Registrert: 02 sep 2014, 20:51
Bosted: Hurum

Re: Hudrimarbuer

Legg inn av Lars Jensen » 14 nov 2018, 13:17

Nå høres det ut som om jeg har peiling og jobba mye med dette, men det har jeg ikke, altså. Inspirasjon til denne tre-strimla strengen fikk jeg av Bjørnar Burdal og hans glimrende tråd med oppskrift på råhudsstreng. Jeg klipte bare den tørka råhuden (etter en helvetes mengde bløtlegging, skraping, banning, kjemikalier, mer banning, kalde fingre, osv) i strimler på 1 cm innover og innover mot midten av det preparerte skinnet, fukta dem og hang dem fra kjellertrappa med et lodd i enden og bare tvinna "heile driden" rundt til jeg var fornøyd. Et tips var vel å legge inn toppløkka mens skinnet var vått, mye enklere.
Folkevandringstid er helt sikkert lin e.l. uten at jeg kan noe om det. Jeg tror at hud er sjeldnere brukt enn vi trur mtp slitestyrke og fuktproblematikk. Dessuten må du ha ganske tjukk streng når du nærmer deg bue-vekt som kan penetrere dyr. Igjen, dette er rein gjetting basert på SVÆRT begrenset erfaring med hudstreng. Jeg hadde en litt tykkere streng på en +60-bue som røk på første skudd. Derfor den relativt lave pundstyrken på denne buen.
Skal surre strengen med sener der piler sitter.
Utfordring med piler til denne er litt av ei nøtt. Hvordan burde slike piler se ut? Fra hvilken tidsperiode? Fra hvor? Til hva? ( Blinkpiler for min del seff, men læll;-))
Kan det bøyes, kan det skytes! 8)

Brukeravatar
Jæger
Mester
Innlegg: 1707
Registrert: 24 jun 2016, 10:08
Bosted: Kristiansand

Re: Hudrimarbuer

Legg inn av Jæger » 14 nov 2018, 14:20

Min oppfatning er at strengehakk oppigjennom tidene generelt sett er grunne. V- til U-formet og 'dype nok'. Det finnes unntak, blant andre Similaun, Italia (Ötzi) fra neolitikum og Faivé-Carera, Italia fra bronsealder. Jeg ser også for meg arbeidet med å lage strenghakk er mer krevende jo lenger tilbake vi går i tid. Tre av de under er det ikke brukt metall for å lage og da blir prosessen mer krevende. Nå har jeg lånt bort Farbregds 'Pilfunn fra Oppdalsfjella' men om du ser på fotoportalen til unimus så er det mye inspirasjon å finne. Anbefaler også på det varmeste Jürgen Junkmanns 'Pfeil und Bogen' der mange kjente bue- og pilfunn er listet opp kronologisk og buene stort sett oppført med lengde (eller anslått lengde ved mangelfulle buer) samt snittmål/profiler.
Prøv deg litt frem men mitt råd er å gå for vide, grunne hakk for et autentisk utseende. Det lille jeg har av erfaring sier at jeg skyter like godt (eller dårlig) uavhengig av dybden på strengehakket. Ishi har sagt og Lurz siterer (jeg har googlet uten å finne en korrekt kilde) omtrent noe sånt som at 'Any old stick can do for a bow but a good arrow is a lot of work.' Og det er ganske så sant!
Bilde
The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten – Benjamin Franklin

Brukeravatar
Lars Jensen
Mester
Innlegg: 480
Registrert: 02 sep 2014, 20:51
Bosted: Hurum

Re: Hudrimarbuer

Legg inn av Lars Jensen » 15 nov 2018, 11:42

Ja, enig i dette med nokkhakk på pil. Men jeg lurer på om noen rapporter egentlig sier noen om funn eller teorier om bruk av hud som streng? Når har dette vært i bruk? Da vil det sannsynligvis også finnes pilfunn som sier noe om utsjånad.
Kan det bøyes, kan det skytes! 8)

Brukeravatar
Lurz
Master bowyer
Innlegg: 1605
Registrert: 04 feb 2006, 15:37
Sted: Kristiansand

Re: Hudrimarbuer

Legg inn av Lurz » 15 nov 2018, 14:16

Prøvde å leite litt. Råhudstreng ble brukt av amerikanske indianere. Mener jeg har hørt at det ble brukt i asia også, men har ikke funnet noe i farta. Den andre lenka går på hvordan lage.

https://archaeology.uiowa.edu/american- ... chnology-0
http://www.primitivearcher.com/smf/inde ... ic=20135.0
"If it breaks you get to keep both parts"

Harald
Mester
Innlegg: 280
Registrert: 23 aug 2014, 14:34
Bosted: Ramnes
Sted: Ramnes

Re: Hudrimarbuer

Legg inn av Harald » 15 nov 2018, 22:32

Vi har en lokal tråd for å lage råhudstreng, med bilder og greier.
http://forum.bueforum.no/viewtopic.php?f=6&t=2420
Det er bare en måte å finne ut hvor mye en bue tåler...

Brukeravatar
Lars Jensen
Mester
Innlegg: 480
Registrert: 02 sep 2014, 20:51
Bosted: Hurum

Re: Hudrimarbuer

Legg inn av Lars Jensen » 17 nov 2018, 14:06

Det er akkurat den tråden jeg brukte. Nå brukte vel Bjørnar B. hjorteskinn. Mulig at det er sterkere og ikke trenger like tjukke kordeller. Uansett må nokkene og dermed tuppene på buen være mer solid og det må jo gjøre noe med kastet.
Kan det bøyes, kan det skytes! 8)

Svar