Cresting eller pynting av piler

Alt om mekking av piler.

Moderator: GreenMan

Svar
Glamsland
Bueskytter
Innlegg: 32
Registrert: 28 apr 2018, 20:27
Bosted: LILLESAND

Cresting eller pynting av piler

Legg inn av Glamsland »

Har det vært noe historiske funn ang piler som er pyntet eller merket med farger i norden? Er dette noe vi moderne folk har funnet på ? Ser bare det finnes mye bilder av typiske "indianerpiler" som er veldig fargerike.
Kanhende at Nordmenner hadde mer enn nok med å lage og bruke redskapen enn å pynte?
Brukeravatar
Are
kaptein
Innlegg: 2370
Registrert: 09 jan 2006, 23:18
Bosted: Kragero
Sted: Kragerø
Kontakt:

Re: Cresting eller pynting av piler

Legg inn av Are »

Spørs jo litt hva du definerer som "historisk". Sportspiler har 1800-tallet kan ha pynt/kjennetegn påmalt skaftet. Hvis du derimot tenker på middelalder og tidligerehar jeg ingen kjennskap til at dette har vært brukt her på berget.


Sent from my iPad using Tapatalk Pro
Hirðmaðr skal oc æiga ... hanðboga með þrim tylftum broðða.” Hirdskråen
Brukeravatar
Jæger
Mester
Innlegg: 1986
Registrert: 24 jun 2016, 10:08
Bosted: Kristiansand

Re: Cresting eller pynting av piler

Legg inn av Jæger »

Jeg synes Are oppsummerer det enkelt og greit.
Angående merking som du også spørres etter så er det ikke ukjent med bumerker/runer på pilskaft og nokker. Spesielt rike eksempler her er Nydam Engmose i Danmark fra om lag romersk jernalder. Jeg lurer på om Farbregd også har noen merkede piler fra eldre jernalder i 'Pilfunn fra Oppdalsfjella' men den er for tiden bortlånt.

Edit 1: Fant den på nett (klikkbar lenke)

Sitat hentet derfra(side 71 om merking av piler) , dette er skannet tekst så mulig noen bokstaver mangler i klipp-og-lim:

'5.4 Mer ing av piler I våre dagar set bogeskyttarar rnerk& på ine piler i
-71­form av farga ringar, både for å kjenne eigne piler ut frå andre sine, og for å kunne skille ut piler med ulike eigen­skapar (Alm 1930, s. 14, D eyer 1936, s. 286, Reichart & Keasey 1940, s. 23, Bilson 1949, s. 27). Slik merking kunne utvikle seg til den eine dekor på gammalrussiske (Medvedev 1966, s. 52) skytiske (Rudenka 1970, pl. 179-180) og nord­asiatiske piler. på dei siste kunne enkle eigedomsmerke vera innskorne i spisse (Adler 1901, s. 17). Restar av pile­skaft frå grav 6 i Valsgårde, Uppland, har påmåla rundtgåande ringar, utan at vi kan avgjere om det er meir enn dekor (Arwidsson 1942, Taf. 17:341). Innskorne teikn på pileskaft (og boga ) frå Nydam Mosefunn blir oppfatta som bumerke, eigar­me ke (Engelhardt 1865, pl. 13, s. 30). Dei ringane som er svakt synlege på bakre del av skaftet nr. 17 kunne, dersom dei ikkje er spor etter fjØrfeste (jfr. s. 64), ve~aspor etter merking. Mellom fjellpilene er det elles berre eitt tilfelle av skaft-merking: Kolven nr. 109 som har innskore eit kryss ve framenden. Dette kan vera eit bumerke, men også eit krossteikn for jaktlykke og til vern mot vondskap. Pilespissen nr. 42 h r innfila tre furer på tvers av ygginga ( l. 17c). Merking a jernpilespissar er kjent frå Dalarna (Serning 1966, s. 51). Påfallande og tankevekkande er det at tverrhakk på rygginga sa på nr. 42 er eit trekk som flnst på skiferspissar (Janson et al. 1962, bild 10, Graslund 1962, fig. 11). Grunnen til at pilernerking reint unntaksvis er kjent i fjellfunna, er neppe ber e dårl ge bevaringstilhØve for far­gestoff. I snaufjellet kunne ein lett ha oversyn over kven som ska t, og elles var det neppe mange jegrar på same jakt­marker samstundes.'

Valsgärde grav 6 dateres til ca. år 750. Jeg har ikke sett bilder, tegninger eller nærmere beskivelse av pilen(e) i grav 6.

Når det samles en flokk historiskel skyttere til dyst i dag så er det veldig mange som lager pilene selv og selv. De merkes som regel med en liten klisterlapp med nummer men selv i et virvar av 'like' piler tor jeg at hver skytter med stor sikkerhet vil kunne plukke ut sine egne.
Det stiller seg nok annerledes i den mer moderne bueverden hvor både ferdige piler og selvbygde av komponenter av unevnelige materialer lett kan forveksles.
The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten – Benjamin Franklin
Glamsland
Bueskytter
Innlegg: 32
Registrert: 28 apr 2018, 20:27
Bosted: LILLESAND

Re: Cresting eller pynting av piler

Legg inn av Glamsland »

Takk for flotte svar folkens!
Svar