Side 1 av 3

Allans pil

Lagt inn: 05 mar 2014, 16:44
av Allan
Jeg er i gang med standardpiler Bilde i nyinnkjøpte bjørkeskaft:D, jeg har norsk kuhorn til nokkene og grågås til fjør, og da blir det likskom litt kjipt å toppe hele greia med å bruke fjørteip å feste dem med:mad:. Hva er det beste/ mest historiske å lime fjøra med?

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Re: Allans pil

Lagt inn: 05 mar 2014, 16:51
av Kviljo
Visstnok skal dyrefett og bivoks være bestanddelene på den pila fra Westminister Abbey. Jeg tror man har brukt bek i en eller annen form på de norske pilene. Det funker å koke inn en boks tjære fra biltema, f.eks. Til tråden pleier jeg å blande inn litt voks i beken for å gjøre den litt greiere å ha med å gjøre.

Skal du ikke surre, bør du nok gå over på hudlim.

Re: Allans pil

Lagt inn: 05 mar 2014, 17:29
av GreenMan
Har limt en stridspil med hudlim, tar innmari lang tid før det tørker.

Re: Allans pil

Lagt inn: 05 mar 2014, 22:37
av Lurz
Hudlim lang tid?
Problemet pleier å være å holde det åpent lenge nok. Hva slags hudlim, og hvor sterk blanding? Jeg bruker perlelim, opptil 1/3 limperler til 2/3 vann. Om det ikke er altfor varmt tørker det rimlig kjapt. (sterkere blanding gelatinerer raskere) Ulempa med hudlim er selvfølgelig at det ikke er glad i vann, så skyting i regnvær kan være litt ugunstig. :?

Re: Allans pil

Lagt inn: 05 mar 2014, 22:41
av GreenMan
Jeg er utålmodig så lime stridspilfjør med hudlim var en liten prøvelse ;)

Re: Allans pil

Lagt inn: 06 mar 2014, 00:16
av nidrinr
Hvis du ska surre fjøra trenger det bare "klistre", og ikke lime.

Re: Allans pil

Lagt inn: 06 mar 2014, 21:22
av Bowman
Fjøringstapen er det usynlige alibi for fjør som sitter fast. Du trenger ikke å si det til noen . :D Selv Are bruker fjøringstape :lol: hadde de hatt fjøringstape i middelalderen så hadde de brukt det. Klisje.... :mrgreen: ...ikke sant Dag? Kult at du lager standardpiler. Husk at hornkilen må være 5 cm eller deromkring. Ellers blir det juling. :lol:

Re: Allans pil

Lagt inn: 06 mar 2014, 22:28
av Allan
Mja.. og hadde de hatt rifle hadde bua blitt liggende heme:P det er liksom noe som ikke blir så kult når alt er på stell unntatt limet. Jeg passer på å få 2" horn, men det er noe ordentlig herk å sage i. Jeg har pleid bruke en ganske tynn lakk som ferniss på tråden for å holde surringa på plass, hvis ikke så har tråden en tendens til å ryke av, særlig omtrent 1/3 bakover fra begynnelsen av fjøra. Den lakken kommer ikke på frågan å bruke nå da den er av...plast. Noen tips?

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Re: Allans pil

Lagt inn: 06 mar 2014, 23:01
av Are
Fint prosjekt Allan.

Bowman er en tyster :P

Tynne surringer har en tendens til å ryke hvis de ikke limes. MR-pila jeg har laget til lengdeskyting har jeg brukt hudlim på surringene. Ulempen med hudlim er at det blir klissete i høy luftfuktighet/regn. Gå for bek hvis du vil lage norske piler og voks/talg på engelske.

Hvis du er pirkete på liming av fjær, hva limer du da spissen med?

Re: Allans pil

Lagt inn: 07 mar 2014, 00:08
av Allan
Are skrev:

Hvis du er pirkete på liming av fjær, hva limer du da spissen med?
Å hold nå fred om sånne filleting, makan til mas det vart! Det skulle ikke være nødvendig å bli helt hysteriske her da, det er bare piler. Omg.
Jada, det er epoxy, men jeg har tilført jordene noen bodkins før, og det gidder jeg ikke med disse. Men det er selvsagt ikke bra.. Så da ble det vel teip og plastvanes.;)

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Re: Allans pil

Lagt inn: 07 mar 2014, 09:36
av GreenMan
Apropos voks/talg,noen som har forslag til blandigsforhold?

(Stian som fortsatt vil lime fjær på brukspiler med teip og spisser med epoxy men gjerne maskere slik at de ser bra ut)

Re: Allans pil

Lagt inn: 07 mar 2014, 13:10
av Bowman
GreenMan skrev:Apropos voks/talg,noen som har forslag til blandigsforhold?

(Stian som fortsatt vil lime fjær på brukspiler med teip og spisser med epoxy men gjerne maskere slik at de ser bra ut)
Jeg er sånn maskør jeg og. Det man ikke vet har man ikke vondt av. Jeg er ikke tyster, bare ærligog ærlighet varer lengst. Jeg liker svært godt og være ærlig på andres vegne. :lol:

Re: Allans pil

Lagt inn: 07 mar 2014, 14:03
av Oddbjørn
Til vanlige brukspiler limer jeg først fjærene med Saunders Arrowmate eller tilsvarende, surrer så med tynn lintråd. "Maler" deretter surringene med en fin pensel som dyppes i en blanding av svart tretjære og litt sjellakk. Sjellakk for at tjæren skal tørke. Blandingen må ikke være for tynn ellers har det lett for å trekke opp i fjærene. Ser nesten ut som eldgamle. Juks og fanteri er sku dailig.

Re: Allans pil

Lagt inn: 07 mar 2014, 22:16
av Bowman
Oddbjørn skrev:Til vanlige brukspiler limer jeg først fjærene med Saunders Arrowmate eller tilsvarende, surrer så med tynn lintråd. "Maler" deretter surringene med en fin pensel som dyppes i en blanding av svart tretjære og litt sjellakk. Sjellakk for at tjæren skal tørke. Blandingen må ikke være for tynn ellers har det lett for å trekke opp i fjærene. Ser nesten ut som eldgamle. Juks og fanteri er sku dailig.
Pilene dine er utsøkte Oddbjørn. Jeg har praktisert trikset ditt med tjære og shellack og det blir svært fint. Trikset er som du skriver å ikke la blandingen bli for tynn. Men noen ganger synes jeg det tørker sakte og da blir jeg fristet til å spe med mer shellack. Og da trekker det opp i fjøra. Det er råstilig med hvite fjør og den blandinga, men da må det ikke trekke opp.

:D

Re: Allans pil

Lagt inn: 07 mar 2014, 22:21
av Oddbjørn
Kan godt bruke bare shellack, lag den litt tykk. Da tørker det hurtig.