Side 1 av 1

Enkel tapering

Lagt inn: 10 mai 2013, 18:45
av Jacob97

Re: Enkel tapering

Lagt inn: 10 mai 2013, 22:28
av Moen
Yes. Funker som snus. For best resultat, bør du bruke slipepapir fra Clas Ohlson. Mirka er navnet og korning bør være P120. Se etter det som er av lerret og ikke papir. Det er beregnet på metall og holder veldig lenge før det metter seg. Riv av en lengde som er like bred som anlegget er høyt og lim det på med f eks kontaktlim fra Biltema. Vær litt forsiktig når du dytter skaftet innover jiggen. Ta litt og litt..og hold full prupp på drillen;-)

Re: Enkel tapering

Lagt inn: 10 mai 2013, 22:36
av Kviljo
Det fungerer med 1/2" tykke skaft, men f.eks 11/32" er ikke så solide at de liker å bli vridd så mye av drillen. Tar man for hardt i vries skaftet, noe som gjør det mykere. Treet blir nærmest mørt.

Noen raske drag med en liten høvel gjør jobben uten støv og uten å belaste skaftet. Etterpå kan man pusse skaftet med sandpapir rundt en kloss mens skaftet ligger mot en flate. Det er vanskeligere å få skaftet helt rundt men med litt øvelse og systematikk går det fint.

Re: Enkel tapering

Lagt inn: 10 mai 2013, 23:13
av Moen
Prøv noen skaft du, Jacob. Høy hastighet og lite press er stikkord her. For lav hastighet og for mye press vil mørne skaftene som Ivar forteller. Og jo tynnere skaftene er, jo mindre skal til for å ta knekken på de.
Når dét er sagt, vil du få bedre kontroll med en vanlig taperingsjigg ala Tradbow sin. Koster kanskje 100,- å lage selv. Tre remser 18mm finér, to 8mm stålrør og en liten høvel fra Claser'n er hva du trenger. Hvis jeg får tid neste uke skal jeg lage en å legge ut bilder av deler og fremgangsmåte.

Re: Enkel tapering

Lagt inn: 11 mai 2013, 09:41
av Bowman
Jeg har prøvd metoden og den er fin på 1/2" skaft som Ivar sier. Det er derimot ikke like enkelt på 11/32 eller 9mm eller noe sånt. Prøv den lille balsahøvelen du får på clas ohlson og ta noe drag nedover mot enden. Det funger like fint. Avslutt med sandpapir. Lykke til.

:-)

Re: Enkel tapering

Lagt inn: 11 mai 2013, 10:38
av Moen
Hehe...Hvis dere måker på like brutalt som fyren i snutten, er det ikke rart dere sliter med møre skaft:lol: Men ærlig talt, karer. Har dere faktisk PRØVD å tapere et 11/32" de siste 6"-8" ned til 5/16"? Eller går dere bare ut i fra at det mørner skaftene? Det er en vesentlig forskjell på å voldta et skaft ned fra 12,7mm til 9,52mm i hele dens lengde kontra 8,73mm til 7,94mm. Dere utsetter skaftene for kraftigere vridning når dere taperer for spisser. Men det er vel noe vi ikke tenker på? Eller hur?

Re: Enkel tapering

Lagt inn: 11 mai 2013, 11:20
av Kviljo
Hehe, det er ingen grunn til å ta seg nær, Moen :lol: Sier bare at gamlemåten med høvel fungerer den også, uten at man trenger jiig og drill, uten risiko og bråk. I tillegg får man gratis trening og mulighet til å lage fortykket nokk, slik de fleste historiske pilskaft egentlig skal være.

Jeg utsetter skaftene for nær ingen vridning når jeg taperer for spisser, men selv med blyantspisser-metoden er det jo ikke slik at man holder skaftet ved nokken når man spisser det.

Re: Enkel tapering

Lagt inn: 11 mai 2013, 11:50
av Bowman
Fyren i snutten er Nick Birmingham. En dyktig og sympatisk krigsbueskytter og håndverker. Han lager ryddige "buildalongs" og legger de ut på youtube. Forøvrig er han å treffe på Facebook. Der kan du spørre ham direkte hvordan han går frem.
:-)

Re: Enkel tapering

Lagt inn: 11 mai 2013, 12:36
av Moen
Hvis man har øynene oppe, og de virker sånn passe, får man vel med seg fremgangsmåten relativt greit;-)

Jeg tar meg heller ikke nær, Ivar;-) Jeg bare påpeker at det er en stor forskjell på å voldta et skaft som fyren på videoen gjør og ta det med roooo. Tipper løst at jeg har tapert minst 250 skaft med denne metoden uten at kvaliteten på skaftene er blitt blir forringet. Spine vil naturlig vis tape seg bittelitt, men det gjør de også om man høvler de. De blir jo tynnere.
En annen fordel er også at skaftene blir helt rette. (I forhold til senter, vel og merke) Noe jeg ikke helt får til når høvel blir brukt:roll:

Re: Enkel tapering

Lagt inn: 12 mai 2013, 17:55
av tertitten
Jeg har høvlet piler ned fra 12mm rundstokk (det var tomt for 9mm der jeg handlet) til 7-8mm piler, det fungerer ganske bra, og det er heller ikke så tidkrevende å pusse de runde.
Som Moen sier får heller ikke jeg de 100% rette (men uansett ganske bra)

Uansett så er jeg for å spare tid, og jeg lager piler til hele familien, så det blir veldig mange piler kan man si, så en Jigg er høyst aktuelt for meg, og jeg tror også at som Moen sier, er du forsiktig og bruker litt tid på prosessen er det vel liten fare for at man ødelegger fibrene i skaftene