Damping/Koking og bøying av bresk/einer

Alt om bygging av buer

Moderator: GreenMan

Svar
Brukeravatar
Brage
Mester
Innlegg: 173
Registrert: 22 jan 2007, 12:20
Sted: Drammen
Kontakt:

Damping/Koking og bøying av bresk/einer

Legg inn av Brage »

Har et breske-emne som er røffa ut og som jeg har tenkt å senebacke.
Det er ganske sjabby, med litt kvist og mye furer i ryggen.

Tenker jeg må ha litt løft i tuppene hvis skal bli noe snert i bua.
Noen som har erfaring med å varmebehandle og bøye bresk?
Er det bare å koke opp og la det stå til?
MartiN
Brukeravatar
Kviljo
Master bowyer
Innlegg: 3657
Registrert: 09 jan 2006, 01:15
Bosted: Lista
Kontakt:

Re: Damping/Koking og bøying av bresk/einer

Legg inn av Kviljo »

Det går fint. For å unngå knekk er det lurt å redusere tykkelsen til nær det den skal være i den ferdige buen. Det hjelper også å øke fuktighetsnivået i treet der man skal bøye. F.eks kan man sette tuppen i vann et døgn før man koker den. I tillegg kan det være lurt å la buken være breiere enn ryggen i det området du skal bøye. Fiberretningen på buken spiller jo også en stor rolle om man ikke vil ha sprekker der.
- Ivar Malde
mob: 991 55 405

Kviljo Buemakeri
Brukeravatar
Bowman
Master bowyer
Innlegg: 3124
Registrert: 26 mar 2010, 21:54
Bosted: Tonsberg

Re: Damping/Koking og bøying av bresk/einer

Legg inn av Bowman »

Legg gjerne inn litt refleks i grepet også. Da får du en "5 curve" og enda mere snert. Sjekk ut de halvferdige måkevingebuene mine på tråden min. Einer er veldig bra å senebacke. :-)
attend and listen gentlemen
that be of freeborn blood
I shall tell you of a good yeman
his name was Robin Hood
Svar