svømmeblærelim..

Alt om bygging av buer

Moderator: GreenMan

nidrinr
Master bowyer
Innlegg: 3091
Registrert: 29 mai 2007, 23:17
Bosted: Trautskogen
Sted: Trautskogen

svømmeblærelim..

Legg inn av nidrinr »

Da er jeg i gang med limkoking til hønnbågå. Tester ut to metoder nå, en der jeg koker direkte i kjele, med litt vann og svakeste varme. Det andre forsøket er kun svømmeblærer i et syltetøyglass, som varmes i vannbad. Her er det ikke blanda inn noe vann i kokeprosessen. Begge er tatt ut av frysern i går, tint opp til i dag og kjørt ganske hardt i blender.

Dette lukter forresten ikke godt..
Moen
Mester
Innlegg: 1372
Registrert: 29 mar 2008, 14:47
Bosted: Tangen
Sted: Tangen
Kontakt:

Re: svømmeblærelim..

Legg inn av Moen »

Godt du tok med den siste setningen... Det der er langt i fra godlukt. Minner meg på da jeg stolt for min buefrue, demonstrerte min nyervervede fjærbrenner på kjøkkenet:mrgreen:
Brukeravatar
Hardwood
Master bowyer
Innlegg: 1762
Registrert: 19 mai 2009, 22:28
Sted: Sande i Sunnfjord

Re: svømmeblærelim..

Legg inn av Hardwood »

Flott, Daniel ! Kult at flere prøver seg på dette. Sist jeg kokte svømmeblærelim fikk jeg ca 3 dl lim på 16 % konsentrasjon, av en halv kilo blærer. Det holder til noen buer.... skal du blande med hudlim ?
nidrinr
Master bowyer
Innlegg: 3091
Registrert: 29 mai 2007, 23:17
Bosted: Trautskogen
Sted: Trautskogen

Re: svømmeblærelim..

Legg inn av nidrinr »

Tenkte jeg skulle blande ja. det endte opp med ei guffe som ligna på grå flytende honning til slutt. Jeg kjørte det i blender en gang til når det hadde kokt en stund for å få most bitene litt fortere. Tanken var at jeg klarte meg med mindre varmetid på den måten. Limte i hop en eikebit med en bambusbit i gårkveld, så får vi se hvor hardt det holder. Lukta ble ikke bedre på det ferdige limet heller.. :|
Brukeravatar
Hardwood
Master bowyer
Innlegg: 1762
Registrert: 19 mai 2009, 22:28
Sted: Sande i Sunnfjord

Re: svømmeblærelim..

Legg inn av Hardwood »

Hehe... det er nok ikke meningen at dette skal lukte godt :mrgreen: Har du kontroll på temperaturen under prosessen ? Jeg tror det er lurt å holde seg under 65 - 70 grader. Blender er nok lurt, jeg fikk mye mer lim på den måten. Men jeg tror du bør unngå småbiter i limet, så kanskje det er lurt å sile det til slutt, mens det er varmt. Jeg siler det gjennom et stykke finmasket tøy, men jeg vet ikke hva som er vanlig. Det er overraskende godt lim, tipper du blir positivt overrasket !
Oddbjørn
Master bowyer
Innlegg: 1790
Registrert: 14 mai 2006, 19:30
Bosted: Tonsberg
Kontakt:

Re: svømmeblærelim..

Legg inn av Oddbjørn »

Dette blir spennende. Det blir vel drøye 15 år siden jeg kokte hud og fiskelim første gangen. Jeg pleide å spøke med at jeg tilhørte norges minste "minoritetsgruppe" ;Norsk limkokeforbund. Nå har Ivar, Bjørnar, Daniel og kanskje et par til kokt lim, så det begynner å bli fler i forbundet, bør kanskje begynne med årsmøte og søke statstøtte.
Brukeravatar
Lurz
Master bowyer
Innlegg: 1856
Registrert: 04 feb 2006, 15:37
Sted: Kristiansand

Re: svømmeblærelim..

Legg inn av Lurz »

spent på resultatet her ja. Har en pose med senerester som kanskje kunne bli til noe :shock:
"If it breaks you get to keep both parts"
nidrinr
Master bowyer
Innlegg: 3091
Registrert: 29 mai 2007, 23:17
Bosted: Trautskogen
Sted: Trautskogen

Re: svømmeblærelim..

Legg inn av nidrinr »

Jeg har ikke temperaturmåler, men når plata står på 1 blir det i grunn så lavt jeg kommer uansett. Uten blender måtte nok limet ha fått betydelig mange fler timer med oppvarming før alt ble lim. Jeg har sila limet så det skal ikke være mye klumper i det. Nå står mesteparten i frysern, så det må varmes opp igjen når det skal brukes igjen. Tipper at jeg fort kommer til å sile det mer da også. Bambusen og eika er mer eller mindre umulig å få fra hverandre forresten..
Brukeravatar
dagsunde
Master bowyer
Innlegg: 1325
Registrert: 28 jun 2007, 16:33
Bosted: Arendal
Sted: Arendal
Kontakt:

Re: svømmeblærelim..

Legg inn av dagsunde »

I følge han her http://www.atarn.org/FAQ/fish_bladder_glue.htm,
er fiskelim glimrende som smakstilsetning i supper og gryter! :lol:
--
Dag.

Brestanda boga, brennanda loga,
gínanda ulfi, galandi kráku,
rýtanda svíni, rótlausum viði,
vaxanda vági, vellanda katli
skyli manngi trúa!
Brukeravatar
Hardwood
Master bowyer
Innlegg: 1762
Registrert: 19 mai 2009, 22:28
Sted: Sande i Sunnfjord

Re: svømmeblærelim..

Legg inn av Hardwood »

Hehe... tviler ikke !
Høres ut til at du har koll på det Daniel. Du har sikkert fått gode tips fra Ivar du også ? Om plata bare står på 1 så er du nok på trygg grunn.
nidrinr
Master bowyer
Innlegg: 3091
Registrert: 29 mai 2007, 23:17
Bosted: Trautskogen
Sted: Trautskogen

Re: svømmeblærelim..

Legg inn av nidrinr »

Ringte Ivar for litt tips ja. Reiv fra hverandre bambusbiten og eika i dag, og limet holdt. Bambusen delte seg.
Brukeravatar
Hardwood
Master bowyer
Innlegg: 1762
Registrert: 19 mai 2009, 22:28
Sted: Sande i Sunnfjord

Re: svømmeblærelim..

Legg inn av Hardwood »

Tøft :D Det må jo være en god attest...
Skaukraft
Mester
Innlegg: 169
Registrert: 17 jun 2012, 22:15
Bosted: Eidsvoll
Sted: I snikkarboda.

Re: svømmeblærelim..

Legg inn av Skaukraft »

Høres bra ut.
Er det lov å spørre hvilken fisk du brukte blærer fra?
Våpni sine
skal mann på vollen
ikkje gange eit fet ifrå.
Uvisst er å vita
når på vegom ute
det spyrjast kann etter spjot.
Brukeravatar
Lurz
Master bowyer
Innlegg: 1856
Registrert: 04 feb 2006, 15:37
Sted: Kristiansand

Re: svømmeblærelim..

Legg inn av Lurz »

Skaukraft skrev:Er det lov å spørre hvilken fisk du brukte blærer fra?
Det er et veldig godt spørsmål! :D
"If it breaks you get to keep both parts"
Oddbjørn
Master bowyer
Innlegg: 1790
Registrert: 14 mai 2006, 19:30
Bosted: Tonsberg
Kontakt:

Re: svømmeblærelim..

Legg inn av Oddbjørn »

Clas Ohlson har et egnet digitalt termometer til væsker, måleomeråde -50 til +300. Best. nr. 36-1833. Oddbjørn.
Svar