Side 1 av 2

To bueklasser i lengdeskyting.

Lagt inn: 29 mar 2011, 22:38
av Ingis
Har vært inne på nettsiden til den foreningen i Danmark som arrangerer dansk mesterskap i lengdeskyting. De har inndelt lengdebuene i to klasser.
En helvedklasse og en laminatklasse. Samme persom vant begge klassene, men med ganske stor forskjell i lengde. 268 meter med heltrebue og 315 meter med laminert bue. Jeg tolker det slik at lengdeskyting med laminert bue er en klar fordel framfor heltrebue. Synspunkter?

Re: To bueklasser i lengdeskyting.

Lagt inn: 29 mar 2011, 22:49
av Grauten
Må vel si meg enig Ingis. Det skal vanskelig la seg gjøre å finne en tresort med samme mekaniske egenskaper
som du finner i en laminatbue. Noen vil sikkert protestere på dette, men hvorfor pokker laminerer vi da? :roll:

Re: To bueklasser i lengdeskyting.

Lagt inn: 29 mar 2011, 23:13
av Are
Så vidt jeg husker skyter bare danskene med langbuer. I norge brukes alle former for buer i lengdeskyting.

Hvis vi sammenlikner med et annet land der lengdeskyting også utføres med langbuer (type krigsbuer) er det England det er snakk om. Resultatene av forskjellige typer buer og piler vises her. Heltre (barlind) skyter bedre enn laminert i tre av fire klasser. Kan man da påstå at laminerte buer skyter bedre enn heltre?

Selvsagt. Så lenge vi i Norge ikke har begrensinger på form/design men kun materialvalg, noe som ikke er saken i Danmark eler England.

Re: To bueklasser i lengdeskyting.

Lagt inn: 29 mar 2011, 23:53
av Kviljo
Det kan være en fordel å laminere, men - forstå meg rett - vi er ikke på et slikt nivå at man ser noe klart skille.

En laminert bue har større potensiale enn en ikke-laminert, men der vi er i dag står buenes (og ikke minst pilenes) design og utforming for spredningen på resultatlista. Den dagen vi ser at de ti øverste resultatene på lista er skutt med laminerte buer, kan vi heller vurdere å påføre oss merarbeidet ved å dele inn i to lister. Jeg ser andre viktigere endringer som bør komme før.

Are, blander du ikke nå med DM i viking-bueskyting i Ribe? Jeg er rimelig sikker på at de også skyter lengde med holmegård-lignende buer i DM også :wink:

Re: To bueklasser i lengdeskyting.

Lagt inn: 30 mar 2011, 11:35
av Hardwood
Min lengdepers er 309 m med heltrebue, og 297 m med laminert bue.
Det betyr selvsagt ikke at jeg mener heltre er bedre enn laminert til lengde, men jeg er rimelig fornøyd med begge buene så jeg antar Kviljo har rett; forskjellen er kanskje ikke så stor ?
Men i USA mener jeg å ha sett at rekordene for laminerte buer er litt bedre enn for heltre.
Hva er persen din med heltrebue, Kviljo ?

Re: To bueklasser i lengdeskyting.

Lagt inn: 30 mar 2011, 12:11
av Moen
Innspill skal bli :D
Jeg tolker det dithen at heltrebuen hans ikke var optimal :wink:

Ivar: Om det finnes noen Holmis-light varianter kan vel hende, med de jeg har tastet med som har deltatt på "DM i længdeskydning", sier da kun langbuer... Regelverket deres har jeg sakset og limt inn nedenfor...

Før man begynner å rote til enda mere med heltre og laminerte buer, bør man kanskje dele inn buedesignet??? Det er vel nok sammensurium slik det er i dag? Hvorfor kan ikke f eks regelverket fra f eks EWBS adopteres? Da har vi ett ryddig og godt fungerende regelverk for dèt. Samtidig er det noe som heter (hater å skrive det...) FITA. De har allerede et regelverk som deler inn buer og dravekter for alle typer buer. (I alle fall de fleste) Eller det Amerikanske opplegget? Det hadde spart oss for mange ÅR med synsing, prøving, tull og fjas! Samtidig hadde vi kunne sammenligne våre lengder med andre uten om å måtte gange, dele og legge på for å komme nærmest det som er mest likt vårt opplegg. Kaos!! Dere skal være klar over at det er meget stor interesse for bla norske lengder blandt andre verdensborgere :wink:




Skyderegler for DM i længdeskydning.


Opdeling efter trækstyrker i tre klasser: op til 30 pund, op til 50 pund og mere end 50 pund

Kvinder og mænd i alle aldre konkurrerer i samme klasse.

Godkendelse: Ved indskrivning til konkurrencen skal buer og pile godkendes. Det er tilladt at deltage i begge konkurrencer.

Trækstyrke: Trækstyrke måles ved aktuel pils længde, minus 15mm som må stikke udenfor bue ryggen. Målingen foretages i et dertil indrettet apparat. Buen trækkes af buens ejer.

Margin for måling + 0,9 pund. Denne margin for at tage højde for små forskelle fra vægt til vægt.

For klassen op til 30 pund må vores måling max være 30,9 pund.

For klassen op til 50 pund må vores måling max være 50,9 pund.

Der skydes i 2 kategorier fælles for mænd og kvinder.

Primitiv Langbue:

Bue lavet i et stykke træ uden samlinger og uden rygforstærkning af nogen art.

Lamineret Langbue:

Bue lavet i et eller flere stykker træ og bambus. Rygforstærkning med bambus, dyresener, skind og andre natur materialer er tilladt. Der må ikke bruges hornmaterialer og kunststoffer – eneste undtagelse er nocks, hvor alle materialer er tilladt.

Generelt: Buen skal være håndholdt og pilen skal fingerslippes. Buestrengen må højest berøre buens bug 1cm ved en strengehøjde på 15cm. Ved berøring på over 1cm regnes buen for en recurve bue og kan derfor ikke godkendes til denne skydning. Det er tilladt at have pilehylde. Pile skal være af naturmaterialer og med naturfaner og let genkendelige for at undgå tvivl om, hvem der afskød den vindende pil.

Re: To bueklasser i lengdeskyting.

Lagt inn: 30 mar 2011, 15:40
av Oddbjørn
Jeg har "lige" snakket med oldermannen i det Fynske Buemagerlauget, på telefon. Når de sier langbue så mener de både flate og runde buer, så skulle det være avklart. Fra nå av godtar de også delte buer så lenge det er naturmaterialer.
Her er resultater fra de forskjellige års skydninger. Oddbjørn
http://www.buemagerlauget.dk/index.php? ... Itemid=143

Re: To bueklasser i lengdeskyting.

Lagt inn: 30 mar 2011, 18:59
av Kviljo
Hardwood: Om jeg husker rett er persen for helved rundt 290m.

Moen: I prinsippet er jeg enig i at det ville være lurt å adoptere regelverk som har vært i bruk over lang tid. Såvidt jeg vet har vårt regelverk eksistert lengre enn EWBS sitt. Jeg tror uansett ikke vi er nok deltagere til å ta i bruk et så tungrodd system som de har i USA. Det er selvsagt et mer rettferdig system, men jeg tror de fleste som deltar på NM-lengdeskyting er mer interessert i å skyte enn i resultatlistene og klasseinndelinger. Men, som du vet er det jo noe på gang i form av et entusiast-tillegg.

Re: To bueklasser i lengdeskyting.

Lagt inn: 30 mar 2011, 22:47
av Moen
Joda jeg ser den. Jeg mener selvsagt ikke at alt dette skal inn på nm-søndagen, men jeg mener vi må forsøke å arrangere flere konkurranser der lengde er tema, og blink/fita bannlyst :D En søndag i året er alt for lite, liksom :?

Re: To bueklasser i lengdeskyting.

Lagt inn: 30 mar 2011, 23:04
av Are
Oddbjørn skrev:Jeg har "lige" snakket med oldermannen i det Fynske Buemagerlauget, på telefon. Når de sier langbue så mener de både flate og runde buer, så skulle det være avklart. Fra nå av godtar de også delte buer så lenge det er naturmaterialer.
Her er resultater fra de forskjellige års skydninger. Oddbjørn
http://www.buemagerlauget.dk/index.php? ... Itemid=143
Men rekurvering godtar de ikke. Har forresten lett etter resultatlista deres fra i fjor uten å finne den.

Skal vi begynne å måle styrken på buene i tllegg til å dele opp i en bunke klasser blir det grusomt mange klasser.

En annen diskusjon er kanskje om vi skal blåse i kjønnsinndeling hvis vi skal dele oppi buestyrke.

Re: To bueklasser i lengdeskyting.

Lagt inn: 31 mar 2011, 00:30
av nidrinr
..Jeg er i grunn for at vi fortsetter der vi nå er i forhold til NM.
Ellers er det vel i grunn ikke noe i vegen for at folk kan arrangere lengdeskytinger etter akkurat de reglene og klassene man ønsker.. Jeg er uansett meget positiv til fler samlinger med lengdeskting som fokus.
Det er vel ikke noen hemmelighet at jeg tenker å få til minst en konkurranse med EWBS-regler i løpet av året.

Re: To bueklasser i lengdeskyting.

Lagt inn: 06 apr 2011, 22:41
av Ingis
Jeg er enig med Daniel i at grensen for klasser i lengdeskyting nok er nådd i ordinært ute-NM, men jeg syntes det ville være flott med en lengdeskytingsdag på høsten, hvor klassene til EWBS blir testet. Er det ikke fine lange jorder på Hedmarken?
Personlig er jeg nok ikke noen stor krigsbueskyter, men jeg må innrømme at det å skyte Standard pil i fjorårets NM gav mer glede enn å sende avgårde såkalte lengdepiler, selv om lengden ble svært beskjeden. Det var liksom mer historisk korrekt. :D

Re: To bueklasser i lengdeskyting.

Lagt inn: 06 apr 2011, 23:44
av nidrinr
Kan nok stemme at det er "noen" jorder oppi her :lol:

-Nå er snøen endelig i ferd med å slippe taket, så med litt flaks får jeg til å teste noen lengdeskudd før våronna.

Re: To bueklasser i lengdeskyting.

Lagt inn: 07 apr 2011, 20:14
av Lurz
Vil bare gjenta noe jeg foreslo i en gammel tråd:
Lurz skrev:Det her blir jo ikke sånn sett noen konkurranse, det ville vel bli noe sånt som en 144-dels bueskytter i hver klasse :mrgreen:
Men hva om de som vil skyte selv har ansvar for å dokumentere kravene i klassen de vil skyte i. Så kan arrangørene sjekke at det er samsvar, måle og bekrefte lengden? Alle klasser mulig, og ikke noe stress med flere klasser enn de som stiller?

Og så kan vi ha historisk nm i de klassene som blir satt opp der, for tida flight og standardpil?

Re: To bueklasser i lengdeskyting.

Lagt inn: 07 apr 2011, 21:46
av nidrinr
I grunn er det vel den enkleste måten å gjøre det på. Men dette er vel en ide til en årlig lengdesamling? I andre samlinger må vel arrangør stå for valg av klasser.