Årsmøtesaker

forum for medlemmer i norsk langbuelag.

Moderator: GreenMan

Svar
Brukeravatar
Kviljo
Master bowyer
Innlegg: 3648
Registrert: 09 jan 2006, 01:15
Bosted: Lista
Kontakt:

Årsmøtesaker

Legg inn av Kviljo » 17 feb 2013, 20:21

I tillegg til de vanlige årsmøtesakene, har vi fått inn disse sakene som vil bli tatt opp på årsmøtet i etterkant av innendørs NM i Moss lørdag 2. mars. Les gjerne igjennom og gjør deg opp en mening på forhånd.


1)
Endringsforslag om bekledning
Intensjon: Fjerne kravet til historisk drakt.

Begrunnelse: I mange år har vi hatt et krav til historisk drakt på utendørs NM. Dette har ikke fungert. Vi har med det oppnådd at en del historiske skyttere ikke stiller på NM. Deltakere som har stilt uten drakt har ikke blitt bortvist. Det er sjelden mer enn en håndfull som gjør et seriøst forsøk på å stille i en historisk drakt. Framfor å håndheve nåværende regel hardere, er forslaget å endre regelen så den passer bedre med eksisterende praksis.

Eksisterende ordlyd i regelverket:
Bekledning
Bekledningen skal være historisk etter beste evne og gjelder spesifikt for deltakelse i utendørs Norges Mesterskap i historisk bueskyting. For deltakelse i andre konkurranser er krav til bekledning opp til arrangøren og skal således annonseres på forhånd.

Forslag til ny ordlyd:
Bekledning
Det stilles ingen krav til bekledning. Dog oppfordres det til at deltakerne lar grilldresser/ seiljakker, Crocs o.l. ligge hjemme og prøver å stille i et antrekk med historisk forankring. Under andre konkurranser enn NM står det fritt opp til arrangøren å stille særskilte krav til påkledningen til skytteren. Kravene skal da annonseres på forhånd.

Alternativt forslag til ordlyd:
Langbuelaget vil oppfordre alle medlemmer til å stille i historisk drakt, men det er ikke et krav. Dersom du ikke har historisk drakt oppfordrer vi til at du prøver å stille i et antrekk med historisk forankring, elller i det minste kler deg nøytralt, dvs lar grilldresser/seiljakker, Crocs o.l. ligge hjemme. Under andre konkurranser enn NM står det fritt opp til arrangøren å stille særskilte krav til påkledningen til skytteren. Kravene skal da annonseres på forhånd.

Viktig tillegg:
Hvis dette forslaget forpurrer planene til ute-NM 2013, skal den nye regelen først tre i kraft etter ute-NM 2013. Tillegget bortfaller etter gjennomføringen av dette arrangementet.


2)
Endringsforslag til lengdeskytingen ved utendørs NM.
Med det nåværende regelverket skyter man to runder á tre piler under lengdeskytingen. Selve skytingen tar kort tid mens det ikke er til å unngå at oppmålingen tar en del tid. For å kompensere for lite skyting og mye venting, ønskes det at man får skyte inntil 6 piler i hver av de to omgangene. Hver enkelt står uansett for å finne sin lengstskutte pil, og med nummererings-ordningen vi hadde på ute-NM 2012 vil dette trolig ikke bety at arrangementet strekker ut i tid. Mer skyting = mer moro. I tillegg gjør man NM til en arena der man oftere vil se rekordskudd, siden arrangementet vil ligne mer på rene lengdeskytingsstevner der man oftest skyter et fritt antall piler.


3)
Endringsforslag til utstyrsreglementet - tillatelse av historisk overtrekk
Regelverket vi har i dag har en intensjonsbeskrivelse som definerer historisk klasse til å gjelde alle verdens buetyper som har vært brukt opp til år 1900. Det står videre at det historiske perspektivet skal taes hensyn til i størst mulig grad. For å unngå bruk av ikke-historiske pilhyller på buene, innførte vi for noen år siden en regel som sier at pilen skal hvile mot hånden som holder buen. Denne regelen betyr også at historisk dokumentert bueskytterutstyr i form av overtrekksanordninger ikke tillates. Her menes historisk dokumenterte typer som tyrkisk siper, og det som blant annet har fått navnet kings guide fra ulike asiatiske tradisjoner. Disse gjør at man kan skyte korte piler med et langt trekk. Det foreslås at man åpner opp for bruk av slikt historisk utstyr i lengdeskytingen og artilleriskytingen, samt at overtrekksanordningen tillates brukt i alle konkurranser med piler av full lengde. Siden skyting med slikt utstyr innebærer en større risiko for skytterens sikkerhet, bør det understrekes at det som all annen skyting utføres på eget ansvar. Kanskje bør man også forutsette at den som eventuelt ønsker å skyte med overtrekk har en klar avtale med en annen skytter på feltet, som umiddelbart kan kjøre til legevakten dersom en ulykke skulle skje. Regelen som omfatter pilhylle i dag, foreslåes derfor å utvides til:

"Pilhylle på buer fra før 1900 er tilnærmet ikke-eksisterende. Pilen skal derfor hvile mot hånden som holder buen. Historisk dokumenterbare overtrekksanordninger (f.eks siper/kings guide) brukt med piler i full lengde tillates i alle disipliner. Overtrekksanordninger brukt med korte piler tillates kun i lengde- og artilleri, på eget ansvar og mot forutsetning om at det utøves stor forsiktighet ovenfor øvrige deltagere og at man har en klar beredskapsplan dersom det skulle skje en ulykke, og at skytteren er over 18 år."


4)
Forslag til endring av alder i juniorklassen
"Det gis anledning til at deltagere under 13 år, som ønsker det, kan delta i juniorklassen og eventuellt kåres til Norgesmester".

Begrunnelse: For å unngå episoder hvor "gode" skyttere i miniklassen oppnår bedre resultater enn juniorskyttere.
Eks.: Lengdeskyting i 2010 og Inne NM i 2012.


5)
Fjerne 3D fra ute-NM
Vi ber styret vurdere å fjerne 3 D fra programmet under ute - nm, og tenke over om opplegget kan komprimeres slik at :
a) det blir mer publikumsvennlig. Publikum aner ikke hvem som vinner hvis ikke skytingen foregår i et oversiktlig område
eller hvis skytingen skjer på flere steder samtidig og i grupper.
b) skytterne selv vet hvem som leder.. man aner ikke hvem som har skutt best før lista henges opp.
c) En eller annen form for finaleskyting gjeninnføres for å få tilbake spenningen i mesterskapet.


6)
Plaketten for Historisk runde
Plaketten for historisk runde må ikke glemmes slik den har blitt de siste tre årene. Det er et staselig trofe, og det bør annonseres ved åpningen at det skal kjempes om den. Den har blitt utdelt til den som vinner DEN FULLE HISTORISKE RUNDEN, og poengsummene for en lang rekke tidligere vinnere står skrevet bakpå. Men i fjor ble dette endret nærmest på impuls, fordi styret i NL ikke hadde tenkt over dette på forhånd, og plaketten ble utdelt til sammenlagtvinneren i steden. Vi mener det selvsagt bør deles ut en egen premie til sammenlagtvinner, men at plaketten skal deles ut i tråd med den opprinnelige tradisjonen, altså til vinner av historisk runde. Det er også flere ganger blit informert om at den første som skyter fullt hus på runden, vinner plaketten til odel og eie. Vi mener dette bør noteres, og at dette kan være en gulrot for landets beste presisjonsskyttere til å strekke seg til et høyt nivå. Skjer dette er det jo fullt mulig å skaffe en ny vandrepremie.


7)
Sammenslåing av plast- og historiske telt på ute-NM
"Plastcamp" og historisk camp burde ikke legges langt fra hverandre. Dette virker ekskluderende, og er dessuten av og til upraktisk. Det er fint å ha den historiske leiren, men vi må ikke glemme at det er stort gjennomtrekk i miljøet vårt og at vi trenger ALLE som vil være med. For mange er det avgjørende om opplegget er barnevennlig, og da bør de ha fasilitetene i nærheten. Det er kjekt for de med barn om de kan være littt i den historiske leiren og sosialisere mens ungene er i plastteltet eller farter til og fra.


8 )
Alkohol under NM
Vi ber styret diskutere om vi bør ha en alkoholpolitikk under norgesmesterskap. Vi ønsker ikke å være negative eller ødelegge for noen, og vi synes det er helt greit å ta seg en øl eller tre når som helst under mesterskapet. Men alkohol og våpen hører ikke sammen. Det er også verdt å tenke over at alkohol står på dopinglisten, og at mange ønsker at Norges Bueskytterforbund skal ta Langbuelaget på alvor. Det blir vanskelig om vi tillater skyting i påvirket tilstand. Vi må også tenke over at det er barn med. og då er det greit å ha noen regler.
- Ivar Malde
mob: 991 55 405

Kviljo Buemakeri

nes
Master bowyer
Innlegg: 93
Registrert: 23 des 2011, 23:50
Bosted: tysvaer

Re: Årsmøtesaker

Legg inn av nes » 23 feb 2013, 14:41

Fjerne 3D fra ute-NM
Vi ber styret vurdere å fjerne 3 D fra programmet under ute - nm, og tenke over om opplegget kan komprimeres slik at :
a) det blir mer publikumsvennlig. Publikum aner ikke hvem som vinner hvis ikke skytingen foregår i et oversiktlig område
eller hvis skytingen skjer på flere steder samtidig og i grupper.
b) skytterne selv vet hvem som leder.. man aner ikke hvem som har skutt best før lista henges opp.
c) En eller annen form for finaleskyting gjeninnføres for å få tilbake spenningen i mesterskapet
.


Menes det med dette jakt løypen (2012) som ikke foregår i et oversiktlig landskap,
eller er det kun tiltenkt skyting på 3D dyr/blinker?

- Nes
- Jan Egil

Svar