Side 1 av 1

Pilspisser fra østre Polen

Lagt inn: 30 mar 2017, 10:34
av Lurz
Angående denne posten, Yatvinger:
viewtopic.php?f=1&t=2636&p=37091&hilit=yatvin%2A#p37091

Var en tur på Lista forrige helg, besøkte utstillingen på Norberg Fort og fikk tatt noen bilder av pilspisser.

Yatvingene var en Gammel Prøysisk stamme som holdt til i området som i dag er det nordøstlige Polen og deler av Litauen og Hviterussland. De var rytterkrigere, og ble i samtidige kilder framstilt som hensynsløse plyndrere. (Som kjent skriver vinnerene historien :) ) De anla befestede sentere, og området bestod av mye skog, sjøer og vassdrag og var vansklig tilgjenglig for fiender.

Tidligste arkeologiske spor etter Yastvingene stammer fra 800-tallet. De er første gang nevnt i kilder fra 944 da de skandinaviske herskerne i Rus-riket sendte utsendinger og handelsmenn til Byzants. Ifølge en teori kommer navnet Yatvinger fra en av utsendingene, Yatviag Gunariev som antas å ha vert en "Væring".

Yatvingene var hedenske og mye i konflikt med de kristne nabostatene. De ble endelig slått i 1283, og mesteparten av området annektert av De tyske riddernes ordensstat. (The Teutonic Order). Resten ble tatt av av Polen, Rusriket, og det Likauiske kongeriket.

Det er funnet store mengder pilspisser, og som bildene viser er de av veldig forskjellig type. Siden det er så mange som har vært i konflikt her tror jeg det er vanskelig å si noe sikkert om hvilke spisser som kommer fra hvilken gruppe.

Bilde
Spisser fra tidlig middelalder, fra åsfortet Szurpily, i Suwalki distriktet.


Bilde
Spisser fra tidlig middelalder, fra åsfortet Jegliniec, i Suwalki distriktet.


Bilde

Bilde

Bilde

Bilde

Bilde

Bilde

Re: Pilspisser fra østre Polen

Lagt inn: 30 mar 2017, 22:19
av Jæger
Det var gode bilder og fin tekst, Lurz.
Mye bedre enn da jeg sto og kikka i monteren, her kommer detaljene tydelig frem. Takk for at du deler :-)