Side 5 av 14

Re: Mjød

Lagt inn: 28 apr 2009, 23:52
av nidrinr
Nei, han fleiper ikke. Han har plukka det opp via meg, og det gir en fantastisk smak. Prøv gjerne med epler også, det gir litt ekstra fart :wink:

-Ellers er det noen ganger skummelt å tilsette vann som ikke er kokt opp. Bakterier og slikt.... Men det går sikkert bra, har gjort det samma sjøl et par ganger, og det ble godt mjød av det.

Re: Mjød

Lagt inn: 29 apr 2009, 08:20
av Stein
Grovrasping av en pose gulerøtter til helgen planlagt.

Plopping er begynt. Rolig skyting foreløpig. Håper på salver i ettermiddag...:-)

Re: Mjød

Lagt inn: 29 apr 2009, 16:52
av nidrinr
Pass på at det er ikke-sprøyta gulrøtter. (Økologiske)

Re: Mjød

Lagt inn: 29 apr 2009, 19:07
av SilentG2
Det der er faktisk et poeng, da enkelte sprøytemidler kan drepe ploppinga di.

Økologiske er genialt.

Skal snart sette nytt brygg her i stua også, og skal nok ta en del bilder slik at jeg kan legge ut. Driver å klargjør noen naturlige ingredienser om dagen og håper på at dem snart er klare.

Re: Mjød

Lagt inn: 04 mai 2009, 13:50
av Stein
Det er godt med liv i dunken, mye mer enn første gang jeg prøvde. Det lover bra med andre ord. Idag er det gulrot-tid. Fikk ikke med meg hvor stor mengde det var snakk om.
5, 10 eller 15 stk?

Re: Mjød

Lagt inn: 04 mai 2009, 15:24
av woodstick
Har lest litt raskt igjennom alle mjød oppskriftene her og mulig jeg har gått glipp av det, men fikk plutselig en ide.
Hva med å bytte ut vann med bjørke-sevje? Det er jo fri flyt med bjørke saft om dagen og den innholder jo både smak og sukker. Skulle tro at dette på en eller annen måte ble utnyttet i gamle dager.

Re: Mjød

Lagt inn: 04 mai 2009, 17:36
av Truls med bogen
God ide...woodstick..bjørk kan brukes til mer enn pilskaft...og nyere forskning fra Finnland viser at folk som gurgler bjørkesevje(Mjød??) ikke får hull i tennene!! Jadajada har vært så vennlig å sende meg mjød, som ikke er særlig søt..ikke så galt det der...sånt Mjød-sukkerkliss er jeg ikke så begeistret for...hvor fikk vikingene søtsakene sine fra...bi-røkt kom vel med munkene? Og vill-bi honning?? Er det noe særlig søtt å hente der da?

Re: Mjød

Lagt inn: 04 mai 2009, 19:48
av nilstor
Vikingene var ihuga handelsmenn, de importerte!

Jeg har forresten nettopp lest Odd Børretzens bok "Berus Eder!" Anbefales, særlig interessant er den for mjødbryggere, men også ølhunder og andre vil finne mye interessant og artig i den. Løp og les!

Re: Mjød

Lagt inn: 04 mai 2009, 20:32
av Stein
Jeg er forløpig bare interessert i en ting, hvor mange gulrøtter importerte de pr 25 liter mjød de satte? Noen som vet dette....:-)

Re: Mjød

Lagt inn: 04 mai 2009, 20:47
av Truls med bogen
Ja, import...tilranet honning fra fredelige munker...?:-) men det ble nok dyrebare saker...og gulerøtter var ikke "oppfunnet" av vikingene enda, eneste grønnsak de hadde var kvann? Og geirlauk..garlick...endelig noe buerelatert...spiss..spydd=geir...

Re: Mjød

Lagt inn: 04 mai 2009, 21:06
av Stein
Joda, en kan være så skeptisk som en bare kan, men jeg er mer opptatt av at akkurat mjøden skal smake godt, enn at den er helt i henhold til viking-normen. Det kan godt være at de på den tiden hadde oppsatte kvanntyggekompanier, som spyttet dette i et stort kar, hev oppi et vill-bie-bol, og lot det gjære til neste fest. Men det betyr ikke at jeg vil like det.
Så derfor bruker jeg litt moderne saker for å få litt smak.
Og noen bruker også tradisjonelle buer med bittelitt moderne greier på....:-)

Hvor mange gulrøtter? SOS.

Re: Mjød

Lagt inn: 04 mai 2009, 21:40
av nidrinr
Jeg har brukt 2-3. Riv gulrota først.

Apropo gamle ingredienser som er søte, noen som veit hvor lenge de har ordna seg lønnesirup? -DET er godt i mjød det. :D

Re: Mjød

Lagt inn: 05 mai 2009, 09:05
av Truls med bogen
Lønnesirup kommer da fra amerikansk lønn, ikke europeisk?...se Canadaflagget...hvor stor importen var fra New-Foundland var for 1000 år siden er vel ikke godt å si?
Smake godt? Jeg har prøvd endel rare "historiske" drikker, (ikke Bulmeurt dog)!!!... skal man først bruke moderne greier er sitronsyre-pulver en "bankers".i alle drikker...synes den bjerkegreie skulle være verd ¨å prøve...her er mye søtt...er hengebjørk søtere enn vanlig bjørk tro?
Siden dette forumet retter seg mot det historiske aspekt, compoundbuer er bannlyst, så vil iallefall ikke jeg stille på Vikingmarkedet i Borre med pilhylleglassfiberbue, og gulerotstuing i nisteskreppa... :wink:

Mht den kvannspyttmjøden eller oksepiss, kom jeg på en meget enkel mjød-oppskrift fra et Peer Gynt sitat..:
"Koen giver kaker og stuten MJØD! :mrgreen: Spør ei om den smager sur eller sød. Peer:Det står skrevet: Du skal tvinge din natur, og i lengden faller vel drikken mindre sur...La gå!!" Dovregubben: Se, det var fornuftig sagt, du spytter? Peer: En får håpe på vanens makt.

Re: Mjød

Lagt inn: 05 mai 2009, 09:25
av SilentG2
Torgisl Reidarson skrev:Lønnesirup kommer da fra amerikansk lønn, ikke europeisk?...se Canadaflagget...hvor stor importen var fra New-Foundland var for 1000 år siden er vel ikke godt å si?
Smake godt? Jeg har prøvd endel rare "historiske" drikker, (ikke Bulmeurt dog)!!!... skal man først bruke moderne greier er sitronsyre-pulver en "bankers".i alle drikker...synes den bjerkegreie skulle være verd ¨å prøve...her er mye søtt...er hengebjørk søtere enn vanlig bjørk tro?
Siden dette forumet retter seg mot det historiske aspekt, compoundbuer er bannlyst, så vil iallefall ikke jeg stille på Vikingmarkedet i Borre med pilhylleglassfiberbue, og gulerotstuing i nisteskreppa... :wink:

Mht den kvannspyttmjøden eller oksepiss, kom jeg på et Peer Gynt sitat..:
"Koen giver kaker og stuten MJØD! Det står skrevet: Du skal tvinge din natur, og i lengden faller vel drikken mindre sur...La gå!!" Dovregubben: Se, det var fornuftig sagt, du spytter? Peer: En får håpe på vanens makt.

Det var dette med bjørk da..

Jeg driver å tapper bjørk oppi skauen her for harde livet om dagen, og målet er en ca 50 liter med bjørkesirup. Skal koke det inn osv..

Ren bjørkesevje kan med fordel brukes istedenfor vann, men der må man være veldig på vakt med små søte dyr som kommer inn ved tapping. Veldig lurt å koke denne først for å få ut alle lumske parasitter som ikke er så glad i å bli mjød.


Jeg har satt ett brygg nå, med 50% bjørkesaft, 50% brønnvann, 250ml lønnesirup (blir så fin farge av det og smaker godt) samt alt det andre gode vi pleier å ha oppi. Har også kuttet ned sukkeret til 1 kg.

Målet for bjørkeprosjektet må være å få et så stort naturlig forekomst av sukrose fra bjørka at jeg ikke trenger hverken sukker eller lænnesirup (derfor jeg lager bjørkesirup.)

Skal poste bilder her av prosessen, og også tappingsmetoden når jeg får tid.

Re: Mjød

Lagt inn: 05 mai 2009, 09:29
av Truls med bogen
Venter spent på rapport, ja flott om det var mulig å lage mjød rett fra naturen uten hjelp av Rema1000 og Mega:-)
Oppskriften til Henrik Ibsen er jo også meget naturlig...men så langt er jeg ikke villig til å tvinge min natur...

ps Eddikfluen er vel ikke populær gjest? Finnes det noen "snille gode naturlige gjærsporer" man kan tilsette?
Er det her mjødurten kan ha en rolle? Slik tettegressets rolle i melkeprodukter..Skyr,file...?