Mjød

Diverse sludder og vås og annet snikk snakk

Moderator: GreenMan

Svar
nidrinr
Master bowyer
Innlegg: 3015
Registrert: 29 mai 2007, 23:17
Bosted: Tangen
Sted: Tangen
Kontakt:

Re: Mjød

Legg inn av nidrinr » 28 apr 2009, 23:52

Nei, han fleiper ikke. Han har plukka det opp via meg, og det gir en fantastisk smak. Prøv gjerne med epler også, det gir litt ekstra fart :wink:

-Ellers er det noen ganger skummelt å tilsette vann som ikke er kokt opp. Bakterier og slikt.... Men det går sikkert bra, har gjort det samma sjøl et par ganger, og det ble godt mjød av det.

Stein
Mester
Innlegg: 189
Registrert: 31 jul 2007, 12:57
Sted: Bergen

Re: Mjød

Legg inn av Stein » 29 apr 2009, 08:20

Grovrasping av en pose gulerøtter til helgen planlagt.

Plopping er begynt. Rolig skyting foreløpig. Håper på salver i ettermiddag...:-)
Stein Dale
__________________________
"Benda boga"

nidrinr
Master bowyer
Innlegg: 3015
Registrert: 29 mai 2007, 23:17
Bosted: Tangen
Sted: Tangen
Kontakt:

Re: Mjød

Legg inn av nidrinr » 29 apr 2009, 16:52

Pass på at det er ikke-sprøyta gulrøtter. (Økologiske)

SilentG2
Mester
Innlegg: 374
Registrert: 18 feb 2009, 00:58

Re: Mjød

Legg inn av SilentG2 » 29 apr 2009, 19:07

Det der er faktisk et poeng, da enkelte sprøytemidler kan drepe ploppinga di.

Økologiske er genialt.

Skal snart sette nytt brygg her i stua også, og skal nok ta en del bilder slik at jeg kan legge ut. Driver å klargjør noen naturlige ingredienser om dagen og håper på at dem snart er klare.

Stein
Mester
Innlegg: 189
Registrert: 31 jul 2007, 12:57
Sted: Bergen

Re: Mjød

Legg inn av Stein » 04 mai 2009, 13:50

Det er godt med liv i dunken, mye mer enn første gang jeg prøvde. Det lover bra med andre ord. Idag er det gulrot-tid. Fikk ikke med meg hvor stor mengde det var snakk om.
5, 10 eller 15 stk?
Stein Dale
__________________________
"Benda boga"

Brukeravatar
woodstick
Mester
Innlegg: 250
Registrert: 15 feb 2009, 21:57

Re: Mjød

Legg inn av woodstick » 04 mai 2009, 15:24

Har lest litt raskt igjennom alle mjød oppskriftene her og mulig jeg har gått glipp av det, men fikk plutselig en ide.
Hva med å bytte ut vann med bjørke-sevje? Det er jo fri flyt med bjørke saft om dagen og den innholder jo både smak og sukker. Skulle tro at dette på en eller annen måte ble utnyttet i gamle dager.

Brukeravatar
Truls med bogen
Mester
Innlegg: 549
Registrert: 10 jan 2006, 15:03
Bosted: SON
Sted: Son

Re: Mjød

Legg inn av Truls med bogen » 04 mai 2009, 17:36

God ide...woodstick..bjørk kan brukes til mer enn pilskaft...og nyere forskning fra Finnland viser at folk som gurgler bjørkesevje(Mjød??) ikke får hull i tennene!! Jadajada har vært så vennlig å sende meg mjød, som ikke er særlig søt..ikke så galt det der...sånt Mjød-sukkerkliss er jeg ikke så begeistret for...hvor fikk vikingene søtsakene sine fra...bi-røkt kom vel med munkene? Og vill-bi honning?? Er det noe særlig søtt å hente der da?
Bilde

nilstor
Mester
Innlegg: 554
Registrert: 09 jan 2006, 09:53
Sted: Levanger, Norway

Re: Mjød

Legg inn av nilstor » 04 mai 2009, 19:48

Vikingene var ihuga handelsmenn, de importerte!

Jeg har forresten nettopp lest Odd Børretzens bok "Berus Eder!" Anbefales, særlig interessant er den for mjødbryggere, men også ølhunder og andre vil finne mye interessant og artig i den. Løp og les!
"And he was clad in cote and hood of greene.
A sheef of pecock arrwes, bright and keene,
.....
His arrwes drouped not with fetheres lowe,
And in his hand he bare a mighty bowe."

Stein
Mester
Innlegg: 189
Registrert: 31 jul 2007, 12:57
Sted: Bergen

Re: Mjød

Legg inn av Stein » 04 mai 2009, 20:32

Jeg er forløpig bare interessert i en ting, hvor mange gulrøtter importerte de pr 25 liter mjød de satte? Noen som vet dette....:-)
Stein Dale
__________________________
"Benda boga"

Brukeravatar
Truls med bogen
Mester
Innlegg: 549
Registrert: 10 jan 2006, 15:03
Bosted: SON
Sted: Son

Re: Mjød

Legg inn av Truls med bogen » 04 mai 2009, 20:47

Ja, import...tilranet honning fra fredelige munker...?:-) men det ble nok dyrebare saker...og gulerøtter var ikke "oppfunnet" av vikingene enda, eneste grønnsak de hadde var kvann? Og geirlauk..garlick...endelig noe buerelatert...spiss..spydd=geir...
Bilde

Stein
Mester
Innlegg: 189
Registrert: 31 jul 2007, 12:57
Sted: Bergen

Re: Mjød

Legg inn av Stein » 04 mai 2009, 21:06

Joda, en kan være så skeptisk som en bare kan, men jeg er mer opptatt av at akkurat mjøden skal smake godt, enn at den er helt i henhold til viking-normen. Det kan godt være at de på den tiden hadde oppsatte kvanntyggekompanier, som spyttet dette i et stort kar, hev oppi et vill-bie-bol, og lot det gjære til neste fest. Men det betyr ikke at jeg vil like det.
Så derfor bruker jeg litt moderne saker for å få litt smak.
Og noen bruker også tradisjonelle buer med bittelitt moderne greier på....:-)

Hvor mange gulrøtter? SOS.
Stein Dale
__________________________
"Benda boga"

nidrinr
Master bowyer
Innlegg: 3015
Registrert: 29 mai 2007, 23:17
Bosted: Tangen
Sted: Tangen
Kontakt:

Re: Mjød

Legg inn av nidrinr » 04 mai 2009, 21:40

Jeg har brukt 2-3. Riv gulrota først.

Apropo gamle ingredienser som er søte, noen som veit hvor lenge de har ordna seg lønnesirup? -DET er godt i mjød det. :D

Brukeravatar
Truls med bogen
Mester
Innlegg: 549
Registrert: 10 jan 2006, 15:03
Bosted: SON
Sted: Son

Re: Mjød

Legg inn av Truls med bogen » 05 mai 2009, 09:05

Lønnesirup kommer da fra amerikansk lønn, ikke europeisk?...se Canadaflagget...hvor stor importen var fra New-Foundland var for 1000 år siden er vel ikke godt å si?
Smake godt? Jeg har prøvd endel rare "historiske" drikker, (ikke Bulmeurt dog)!!!... skal man først bruke moderne greier er sitronsyre-pulver en "bankers".i alle drikker...synes den bjerkegreie skulle være verd ¨å prøve...her er mye søtt...er hengebjørk søtere enn vanlig bjørk tro?
Siden dette forumet retter seg mot det historiske aspekt, compoundbuer er bannlyst, så vil iallefall ikke jeg stille på Vikingmarkedet i Borre med pilhylleglassfiberbue, og gulerotstuing i nisteskreppa... :wink:

Mht den kvannspyttmjøden eller oksepiss, kom jeg på en meget enkel mjød-oppskrift fra et Peer Gynt sitat..:
"Koen giver kaker og stuten MJØD! :mrgreen: Spør ei om den smager sur eller sød. Peer:Det står skrevet: Du skal tvinge din natur, og i lengden faller vel drikken mindre sur...La gå!!" Dovregubben: Se, det var fornuftig sagt, du spytter? Peer: En får håpe på vanens makt.
Sist redigert av Truls med bogen den 05 mai 2009, 09:25, redigert 1 gang totalt.
Bilde

SilentG2
Mester
Innlegg: 374
Registrert: 18 feb 2009, 00:58

Re: Mjød

Legg inn av SilentG2 » 05 mai 2009, 09:25

Torgisl Reidarson skrev:Lønnesirup kommer da fra amerikansk lønn, ikke europeisk?...se Canadaflagget...hvor stor importen var fra New-Foundland var for 1000 år siden er vel ikke godt å si?
Smake godt? Jeg har prøvd endel rare "historiske" drikker, (ikke Bulmeurt dog)!!!... skal man først bruke moderne greier er sitronsyre-pulver en "bankers".i alle drikker...synes den bjerkegreie skulle være verd ¨å prøve...her er mye søtt...er hengebjørk søtere enn vanlig bjørk tro?
Siden dette forumet retter seg mot det historiske aspekt, compoundbuer er bannlyst, så vil iallefall ikke jeg stille på Vikingmarkedet i Borre med pilhylleglassfiberbue, og gulerotstuing i nisteskreppa... :wink:

Mht den kvannspyttmjøden eller oksepiss, kom jeg på et Peer Gynt sitat..:
"Koen giver kaker og stuten MJØD! Det står skrevet: Du skal tvinge din natur, og i lengden faller vel drikken mindre sur...La gå!!" Dovregubben: Se, det var fornuftig sagt, du spytter? Peer: En får håpe på vanens makt.

Det var dette med bjørk da..

Jeg driver å tapper bjørk oppi skauen her for harde livet om dagen, og målet er en ca 50 liter med bjørkesirup. Skal koke det inn osv..

Ren bjørkesevje kan med fordel brukes istedenfor vann, men der må man være veldig på vakt med små søte dyr som kommer inn ved tapping. Veldig lurt å koke denne først for å få ut alle lumske parasitter som ikke er så glad i å bli mjød.


Jeg har satt ett brygg nå, med 50% bjørkesaft, 50% brønnvann, 250ml lønnesirup (blir så fin farge av det og smaker godt) samt alt det andre gode vi pleier å ha oppi. Har også kuttet ned sukkeret til 1 kg.

Målet for bjørkeprosjektet må være å få et så stort naturlig forekomst av sukrose fra bjørka at jeg ikke trenger hverken sukker eller lænnesirup (derfor jeg lager bjørkesirup.)

Skal poste bilder her av prosessen, og også tappingsmetoden når jeg får tid.

Brukeravatar
Truls med bogen
Mester
Innlegg: 549
Registrert: 10 jan 2006, 15:03
Bosted: SON
Sted: Son

Re: Mjød

Legg inn av Truls med bogen » 05 mai 2009, 09:29

Venter spent på rapport, ja flott om det var mulig å lage mjød rett fra naturen uten hjelp av Rema1000 og Mega:-)
Oppskriften til Henrik Ibsen er jo også meget naturlig...men så langt er jeg ikke villig til å tvinge min natur...

ps Eddikfluen er vel ikke populær gjest? Finnes det noen "snille gode naturlige gjærsporer" man kan tilsette?
Er det her mjødurten kan ha en rolle? Slik tettegressets rolle i melkeprodukter..Skyr,file...?
Bilde

Svar