Side 3 av 14

Lagt inn: 05 apr 2008, 13:49
av nidrinr
ca 50-50. Lønnesirup på butikken er litt dyrt, men det er absolutt verdt det :)

Lagt inn: 13 apr 2008, 22:22
av Stein
Har fulgt oppskriften gitt tidligere i denne tråden, minus mynte grunnet tilgang på dette. Mao honning, sukker, vann, gjær, og en god del eplebåter.

Jeg startet prosessen for 2 uker siden. Gjæringen tok aldri helt av, men det plopper 3 ganger pr 10 sek, og det har det gjort de siste 2 ukene, dvs ingen reduksjon i takten. Da antar jeg at jeg fortsetter en stund til. Men ploppe-takten er vesentlig lavere enn ved annen brygging. Er dette normalt, pga høyt sukker-innhold og alt det der?
Sjekket brygget nå, og det dufter veldig bra! Mye bedre enn for 2 uker siden, da det luktet mest honning. Nå lukter det alkoholisert honning....:-)

Gjærstopp er nevnt. Er det helt påkrevd i dette gamet, grunnet sukkerinnholdet? Dvs at det hele vil gjære inntil en når mjød-eddik?

Første gang jeg gjør dette, så det hele er en smule spennende.

Lagt inn: 14 apr 2008, 00:02
av Sagitarius
Gjærstopp er og anbefale, og klarnings middel. Mjøden jeg satte endte opp på ca 5,5 vol %, og er som leskedrikk farlig, nå skjønner jeg at en må være forsiktig når en drikker det.

Bjørnar :)

Lagt inn: 14 apr 2008, 00:02
av nidrinr
Veit ikke om det er "påkrevd" med gjærstopp, men jeg tror det gir bedre holdbarhet om ikke anna. Har opplevd at mjød uten gjærstopp har blitt stående, og endt opp som "mjød-eddik".
Koster ikke så mye med gjærstopp, og den er relativt enkel å bruke. Jeg har i alle fall opplevd at mjøden holder seg god lenger med gjærstopp. (Skal du drikke opp alt på kort tid er det sikkert ikke så viktig..)

Ellers skal det bli spennende å høre hvordan den blir når du får smakt på den :)

Lagt inn: 14 apr 2008, 00:09
av nidrinr
3 plopp pr 10 sek høres forøvrig ganske vanlig ut for mjød. Har opplevd hyppigere, men bare hvis jeg bruker mer av det søte, mer eplebiter, og lar den stå på et par trebiter ca 5 cm over golv med varmekabler. Det gir forøvrig et enda mer alkoholholdig resultat, nesten litt for mye.. Den mjøden jeg stort sett er mest fornøgd med holder et sted mellom 4 og 12-13%.

Re: Mjød

Lagt inn: 17 feb 2009, 11:00
av Tolveor
nå har jeg kastet meg på "mjød-vogna" og har da satt mjød.

Dette er oppskriften jeg fulgte. mjøden er satt forrige søndag og skal være klar om fire uker i henhold til oppskriften.

http://aevum.neoplex.org/index.php?opti ... &Itemid=29

Tom

Re: Mjød

Lagt inn: 17 feb 2009, 11:26
av GreenMan
Håper da inderlig at du husket den viktigste ingrediensen - nemlig brølinga ;)

Re: Mjød

Lagt inn: 17 feb 2009, 11:38
av Tolveor
jada! ble 7 på søndag morgen før vi fikk putta gjær oppi der, så da fikk jeg restene av festen (de som var våkne) til å brøle :twisted:

Re: Mjød

Lagt inn: 17 feb 2009, 23:09
av Jadda
Jepp Guddemjøden er sagnomsust. Anbefales av mjødkjennere

Re: Mjød

Lagt inn: 18 feb 2009, 01:11
av nidrinr
Mjød er morro :)

Re: Mjød

Lagt inn: 26 feb 2009, 22:08
av Tolveor
ok har et problem tror jeg. har gått 1.5 uker og gjæringa har stoppet.

Hva kan være problemet tro?

"Dersom gjæringen ikke starter etter ett til to døgn, dvs. gjærlåsen blupper ikke, kan du forsøke å ha oppi gjærnæringssalt og mer vingjær. Les på pakken. Noen ganger tar det litt tid før gjæringen kommer igang. Dette skyldes nok honningen, som er et uberegnelig naturprodukt." (fra oppskriften)

Har brukt kun honning forresten ikke sukker. Kan jeg ha opp i gjærernæringssalt of litt mer vingjær eller er dette for sent? tenker på for å få igang gjæringa igjen.

Tom

Re: Mjød

Lagt inn: 26 feb 2009, 23:33
av Are
Så vidt jeg vet kan det være 3 hovedgrunner til at gjæringa stopper:
Gjæren har brukt opp maten sin (sukker). Tilsett mer
Gjæren har tatt kvelden for varmt eller for høy alkoholprosent. Tilpass temperatur eventuelt gjær som tåler høyere styrke hvis det er ønskeelig
Gjæren sover fordi det er for kaldt. Hev temeraturen

Eller kanskje den er ferdig simpelthen :wink:

Re: Mjød

Lagt inn: 28 feb 2009, 00:16
av Stein
Jeg er ingen spesialist, har bare satt mjød en gang. Resultatet ble helt greitt, men ingen prisvinner.

Opplevde at gjæringen avtok veldig mye, kun et og annet plopp.
Jeg skrudde opp temperaturen litt, og lot det ploppe lite, lenge.
Tok noen tester i ny og ne, og så at potensialet for alkohyler steg.

Står du ved dunken, og ikke opplever et eneste plopp innen et minutt, har du et problem.
Hører du et til to plopp i minuttet, trenger du kanskje bare lang tid...
Mjød gjærer ikke så publikumsvennlig som øl, det er sikkert.

Det kan være at innlegger over har rett, og at du bør prøve et av disse triksene.
Du brukte hetvinsgjær? Mtp at dårligere gjær kanskje ikke tåler alkoholen som er dannet.

Hvis du tror ting har gått i vranglås, ville jeg prøvd på forskjellige ting uansett. Mer sukker, gjærnæring, litt mer gjær osv.
Men for mye gjær gir dårlig smak, så dont overdo it...

Jeg tror dog ikke den er ferdig. Mjød skal ta lengre tid, hvis en ønsker gøy mjød....

Re: Mjød

Lagt inn: 28 feb 2009, 00:50
av nidrinr
Har også opplevd dette, spesielt ved vinterbrygging. Satte dunken oppå et par lister inne på bad med varmekabler med jevn høg temperatur, tilsatte et par kopper sukker, og vips så ble det liv i dunken igjen. :)

Re: Mjød

Lagt inn: 15 mar 2009, 15:27
av SilentG2
Tolveor skrev:ok har et problem tror jeg. har gått 1.5 uker og gjæringa har stoppet.

Hva kan være problemet tro?

"Dersom gjæringen ikke starter etter ett til to døgn, dvs. gjærlåsen blupper ikke, kan du forsøke å ha oppi gjærnæringssalt og mer vingjær. Les på pakken. Noen ganger tar det litt tid før gjæringen kommer igang. Dette skyldes nok honningen, som er et uberegnelig naturprodukt." (fra oppskriften)

Har brukt kun honning forresten ikke sukker. Kan jeg ha opp i gjærernæringssalt of litt mer vingjær eller er dette for sent? tenker på for å få igang gjæringa igjen.

Tom

det som er markert her med tjukk skrift er nok problemet ditt.

Gjær bruker forskjellig sukkerarter som næring, og det er ikke så alt for mye av de rette sukkerartene i honning. Muligheten er å tilsette sukker eller mose noen epler for å tilsette fruktsukker. Dette kombinert med en pose hetvinsgjær fra europris burde sette fart i brygget.


Personlig så har jeg liten tolmodighet med denne guddommlige drikk så min har stått i 14 dager, har 12 % og smaker konge.

Veit ikke helt åssen jeg får det til heller, men min mjød kommer med en anelse naturlig futt. (kullsyre)

Til de som vil smake kommer nidrinr til NM i moss med denne varen.