Side 2 av 2

Re: ØL

Lagt inn: 28 aug 2016, 18:48
av Are
Godt over ett år siden siste post her. Siden den gang har det blitt mye godt og noe ikke så veldig godt. Mens jeg skriver dette venter jeg på at avkjølingsprosessen på 50L stout skal bli ferdig, så jeg kan få tilsatt gjær.
Min forrige øl var en prøve. Siden vi skulle på et treff for eldre jernalder, brygget jeg et brygg inspirert av tiden. Man hadde ikke humle ii Skandinavia i gamle dager. De første funnene man har er fra Birka (vikingtid). Så da ble brygget inspirert av noen analyser gjort av gamle drikkebegere. Noe av det man har analysert fram er: malt, tyttebær og pors. Så det ble det. Kona skaffet pors og tyttebær. Halvparten ved kokingens start, og resten nær kokingens slutt.
Det ble et morsomt brygg. Litt blanding av mjød og øl i smak.
Jeg kan ikke kalle det et historisk øl, men inspirert av historien var det i alle fall.
For de som ønsker å være hardcore på historisk brygging, kan jeg tipse om råøl. Det er øl som ikke har vært gjennom en kokeprosess. Man siler vørteren av mesken, kjøler det og setter til gjæring. Er man skikkelig hardcore, tilsetter man ikke gjær, men lar det gjære helt av seg selv.
Jeg har ikke prøvd, men det høres interessant ut.


Sent from my iPad using Tapatalk

Re: ØL

Lagt inn: 28 aug 2016, 22:16
av Bowman
Går det an å smake på dette i nærmeste fremtid? Jeg kommer jo som sagt en tur nedover til deg snart.

:D

Re: ØL

Lagt inn: 28 aug 2016, 22:33
av Jæger
Flott tråd, har ingen erfaring utover julebrygg men det rykker litt i bryggekaret nå :-)

Re: ØL

Lagt inn: 28 aug 2016, 23:17
av Are
Jeg pleier å regne seks uker fra bryggedag til drikkeklar. Min forrige porsjon med stout tok slutt i går, til min store fortvilelse. Den var utrolig god med en sjokoladebit til.
Jada Bjørnar. En prøvesmak kan sikkert ordnes.


Sent from my iPad using Tapatalk

Re: ØL

Lagt inn: 30 aug 2016, 22:43
av Sturlabuer
Jeg er også blitt bitt av bryggebasillen. Har ikke så mange brygg ennå, men har noe godt øl i kjelleren.
I denne forbindelsen har jeg funnet en vill humleplante i skogen som nå er full av blomster.
Er det noen her som har noe erfaring med selvdyrket humle?
Jeg har absolutt tenkt å putte noe oppi et brygg, men er usikker på om den er best som bitterhumle eller
aromahumle. Et eksperiment er jo selvsagt nødvendig for å få et svar, men en pekepinn på hva den er best egnet til
ville være et stort pluss.
Humlen lukter litt sitrusaktig når jeg trykker litt forsiktig på den i tillegg til humle, selvsagt.
Lagde også en liten snartrekt te av den. Humleduft, bittelitt sitrus. Smaken var besk/bitter.
Tygde litt på den og den var såpass besk at det stakk litt på tunga.
Noen som har en idé?

BryggerLars

Re: ØL

Lagt inn: 30 aug 2016, 22:48
av Allan
Jeg har ikke så mye erfaring sjøl, men jeg har en kompis som har brygget i en del år, og som har prøvd ut en del historiske og tradisjonelle tilnærminger de siste åra. Han har brukt humle som en finner forvillet rundt omkring. Han sier den er fullt brukandes, men gir et moderat preg på brygget (tenk engelsk ale - ikke ipa).

Re: ØL

Lagt inn: 30 aug 2016, 23:12
av Sturlabuer
OK, jeg får høste den nå, så bruke den i et av to like brygg senere. Jeg tenkes muligens Pale Ale.
Jeg har et par juleøl som skal brygges først.

Re: ØL

Lagt inn: 03 jan 2018, 21:44
av GreenMan
Denne tråden hadde jeg glemt. Mitt siste brygg var en Absinithium Brown Ale. Dvs en ganske mørk Brown Ale med ikke for mye bitterhet fra humle som fikk masse bitterhet fra 2 stilker med fersk malurt. Da jeg smakte på den første gangen etter at den hadde stått på flaske et par uker smakte den bittert vått gress, men etter at den har fått godgjort seg en stund til er den blitt nammenam (sier jeg og et par andre som har prøvd). Uvant bittersmak, men også god. Ikke ølet man drikker seg full på. PS: Har slutta med ekstrakt altså. Skulle gjerne ha brygga mer, men det var dette med tid og det at familien ikke er like glad i meskelukta i huset. Har lyst til å prøve meg på en pils i tsjekkisk stil i løpet av vinteren. Storebror har blitt storbrygger etter at han startet og har et kjøleskap for god temperaturkontroll på gjæringsprosessen.

Re: ØL

Lagt inn: 05 jan 2018, 11:01
av Are
Bra du får brygget litt. Har to tips.
Brygg ute når det blir varmere i været. Da slipper du å plage familien med meskelukta. Hvis du bruker BB60 ville jeg lagt noe isolasjon på utsiden hvis det er kjølig i været. Det sikrer jevnere temperatur, og hjelper til ved koking.
Når det gjelder tiden, kan du søke opp "short & shoddy brewing". Det kan redusere bryggetiden kraftig.
Alternativt kjøper du deg en Brewie B20 helautomatisk bryggerimaskin ;-)


Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Re: ØL

Lagt inn: 05 jan 2018, 13:22
av GreenMan
Are skrev: 05 jan 2018, 11:01 Brygg ute når det blir varmere i været.
Gjør som regel det - har jo også garasjen, men den blir litt i kaldeste laget i de kaldeste månedene.
Klarer meg egentlig fint med den bryggkjelen jeg har nå.

Re: ØL

Lagt inn: 08 jan 2018, 12:20
av Fredrik R
Men dere må jo hive dere på kveik-bølgen som nå herjer land og utland. Ut og plukk bresk! Skal man lage litt øl med sus av historie er det genialt og godt. Å slippe 14 dagers gjæring er også bra. Regner med at det blir med noen fat i hvertfall på Hamar i år.

F

Re: ØL

Lagt inn: 10 jan 2018, 17:24
av dagsunde
Fredrik R skrev:Men dere må jo hive dere på kveik-bølgen som nå herjer land og utland. Ut og plukk bresk! Skal man lage litt øl med sus av historie er det genialt og godt. Å slippe 14 dagers gjæring er også bra. Regner med at det blir med noen fat i hvertfall på Hamar i år.

F
Post gjerne en link til god oppskrift/fremgangsmåte... Bilde

Sent fra min Nexus 6P via Tapatalk


Re: ØL

Lagt inn: 12 jan 2018, 11:03
av Are
Anbefaler boka «Gårdsøl! Det norske ølet» for de som vil lese ner om tradisjonell norsk ølbrygging.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Re: ØL

Lagt inn: 12 jan 2018, 12:30
av Fredrik R
dagsunde skrev: 10 jan 2018, 17:24
Fredrik R skrev:Men dere må jo hive dere på kveik-bølgen som nå herjer land og utland. Ut og plukk bresk! Skal man lage litt øl med sus av historie er det genialt og godt. Å slippe 14 dagers gjæring er også bra. Regner med at det blir med noen fat i hvertfall på Hamar i år.

F
Post gjerne en link til god oppskrift/fremgangsmåte... Bilde

Sent fra min Nexus 6P via Tapatalk
Anbefaler å bli med i gruppa Kveik på FB, Dag! Mye tips og triks der. Ellers er boka til Lars Garshol som Are nevner veldig bra. For litt mer info om kveik er både bloggen til Lars og milk the funk bra.

http://www.garshol.priv.no/blog/beer/
http://www.milkthefunk.com/wiki/Kveik