Side 1 av 2

ØL

Lagt inn: 23 jan 2015, 09:55
av Are
Siden vi har en lang tråd med mjød, tenkte jeg også vi kunne ha en dedikert til brygging av øl.
Selv har jeg blitt tatt av hjemmebryggerbølgen og kjøpt meg ølbryggerutstyr i form av en diger maltkjele (BeraBrew60), gjæringsdunker, ølfat og en del annet plukk.

Det å lage øl med dette utstyr er en langt større jobb enn å sette mjød, men mye morsommere etter min mening.

Jeg har satt to prøver på 25L. En fat bayer og et fat dunkel, et mørkt undergjæret øl. Siden dette ølet skulle på fat, brukte jeg stegmesking. Det vil si å la malten kose seg på forskjellige temperaturer. Til 25L øl går det med ca 6 kg malt. Når malten har kost seg på riktige temperaturer badet i vann en god stund, er det på tide å skylle malten. Da ender jeg opp med vørter. Vørteren kokes, humle tilsettes og vørteren kjøles ned til gjæringstemperatur. Over i gjæringsdunk og gjær tilsettes. Neste morgene begynner det å bloppe. Siden dette er undergjæret øl setter jeg gjæringsdunken i et kjølig rom 10-12 grader. 14 dager senere stikker jeg om til et fat og tilsetter litt sukker for at det skal dannes trykk på fatet. Så skal det stå der i 4 uker til det får gjæret ferdig/modnet.

Det er vanskelig å smøre seg med tålmodighet. Litt i overkant av en uke til første fatet er klart, og litt over tre uker til andre fatet er klart. Blir spennende å se om dette blir fælt/drikkbart/godt.

Malten har jeg frosset ned i passende porsjoner og gir til hønene eller bruker i mitt hjemmebakte brød. Fint at dette kommer til nytte.

Er det andre der ute som brygger øl også, eller er det bare mjød det går i?

Re: ØL

Lagt inn: 23 jan 2015, 16:58
av dagsunde
Anne og jeg tenkte å sette i gang for fullt til sommeren ved å starte å malte vårt eget bygg...
Jeg har nå lest meg opp til øyet har blitt stort og vått.

Re: ØL

Lagt inn: 23 jan 2015, 23:25
av GreenMan
Har bare brygget på ekstrakt selv, men det er mangel på meskingskar som har gjort det. Har vært med på noen bryggerunder hos Audun og det er en langtekkelig jobb fra kverning til alt er klart for tilsetting av gjær, men koselig også - spesielt så lenge man har litt i bakhånd som man kose seg med.

Re: ØL

Lagt inn: 26 jan 2015, 10:09
av Are
Hyggelig å høre at flere er interesserte. Da har det blitt nevnt alle de tre hovedvinklingene man kan ta til ølbrygging.
Stian har tatt den enkleste ved å kjøpe ekstrakten. Det vil si at han slipper arbeid før vørteren.
Jeg bruker en tyngre vei siden jeg lager vørteren, men kjøper malten.
Dag ønsker å ta den lange smale vei som kun en håndfull mennesker i Norge driver med. De eneste andre jeg vet om som driver med produksjon av malt holder til i Stjørdalen. Disse røyker grønnmalten for å tørke den. Det setter en kraftig røyksmak på ølet. Anbefaler ikke det Dag. Har drukket flere versjoner av Stjørdalsøl, og fraråder røykingen.

Re: ØL

Lagt inn: 01 feb 2015, 20:08
av Bowman
Spennende med øl Are. Har også lyst til å lage mitt eget øl, men klarer ikke flere baller i lufta akkurat nå. Jeg får følge tråden din så lenge. Det er kult med mjød, men jeg er nok en mer øl og vin type. Jeg har lagd mye vin i tidligere tider, men øl er upløyd mark for meg. Du får ta med en smak på nm. :-)

Re: ØL

Lagt inn: 01 feb 2015, 20:56
av Are
Sitter for øyeblikket med første ladning i et halvlitersglass. Oppskriften var en bayer, men det smaker ikke sånn :-) Det er drikkbart, men ingen vinner. Satser på at neste øl blir bedre. Det skal være ferdig modnet om to uker.

Satte 25L porter i går og i dag tidlig var gjæren i full gang. Blopblop. To ujer gjæring på den og, så skal jeg prøve meg med flaskemodning.

Lærer noe ved hver runde. Det er en forholdsvis bratt læringskurve. Håper etterhvert at jeg jevnt iver kan klare gode øl.

Re: ØL

Lagt inn: 13 feb 2015, 23:53
av nilstor
Dag ønsker å ta den lange smale vei som kun en håndfull mennesker i Norge driver med. De eneste andre jeg vet om som driver med produksjon av malt holder til i Stjørdalen. Disse røyker grønnmalten for å tørke den. Det setter en kraftig røyksmak på ølet. Anbefaler ikke det Dag. Har drukket flere versjoner av Stjørdalsøl, og fraråder røykingen.
Stjørdalsølet krever sin mann! Det er vel det nærmeste man kommer ølet man drakk i vikingtid og middelalder nå til dags. Og skikkelig øl krever både røyksmak og einerlaug. For den som vil bli kjent med øl brygget av røykt malt, kan jeg hemningsløst anbefale Echt Schlenkerla Rauchbier fra Tyskland (hvis dere klarer å få fatt i det ...) Fantastisk!!

En liten presisering: Man røyker ikke grønnmaltet for å tørke det, man stanser groingen ved å tørke kornet med varme (en tremenning av meg bruker en gammel panelovn ..) Den spesielle ovnen - såinn - som brukes på Innherred, sender all røyken gjennom kornet. Og malt blir det ikke før det er helt tørt. På mine hjemtrakter fyrte de opp i badstua, la kornet på badstuhjellene, tettet luftegluggen, og fyrte i tre døgn. Kort sagt, man er av den opfatning at øl uten røyksmak mangler noe!

Har ellers vært så heldig å få være med et bryggelag på Innherred på hele prosessen fra korn på åkeren til øl i glasset. Det er en svært omfattende prosess som jeg har fotodokumentert fra ende til annen. En bieffekt av det er at jeg får en kagge øl til hver jul ... Som en liten kuriositet kan jeg nevne at mine hjemmelsmenn bruker selvdyrket humle, som antagelig stammer fra klosteret på Tautra, hvor det idag er et aldeles utmerket mikrobryggeri, som forøvrig brygger en mild variant av Stjørdalsølet med lokalt produsert malt. Alstadberger, kalles det. Absolutt brukbart! En bueskytterkamerat av meg driver bryggeri på Inderøya, og så er det også ett på Steinkjer. Vi har faktisk ganske bra med kortreist øl her!

Re: ØL

Lagt inn: 14 feb 2015, 21:17
av Are
Veldig fint med innspill Nils. Fantastisk at noen tar den virkelig smale stien. Vil gjerne se bilder. Røyksmak er nok en lokal variant. Finnes kilder som forteller om varme/tørking på svaberg og sol uten bruk av røyk. Hjemmebryggere får også kjøpt røykmalt hvis de vil orøve den lettere versjonen. Smakte rauchbier for et par uker siden og ble raskt satt tilbake til mine trøndelagsår.

Har i dag tesret en dunkel-øl jeg laget fir seks uker siden. Mørk som cola og mørk uten å være søt som de engelske. Namnam. Har også fylt opp en haug ned flasker med porter. Bare å smøre seg med tålmodighet så er de klare om fire uker.

Re: ØL

Lagt inn: 15 feb 2015, 14:48
av dagsunde
Problemet med naturlig tørking er at du har ingen kontroll over hva slags malt du får. Enkelte malttyper skal opp i 90 og brent malt 120 grader i korte perioder...

Re: ØL

Lagt inn: 15 feb 2015, 14:51
av dagsunde
Jeg ser for meg å lage isolerte tørkekasser med panelovner og vifter. Men jeg vil prøve å designe de så jeg kan bruke bål, og lage røykmalt også.

Re: ØL

Lagt inn: 15 feb 2015, 20:16
av Are
Gleder meg stort til å smake på ølen din Dag. Men personlig vil jeg anbefale deg å begynne med kjøpemalt for å få inn noen av ferdighetene før du tar det store steget med å lage egen malt. Dumt å legge masse arbeid i å lage nalten hvis du for eksempel bommer på mesketemperaturen.

Re: ØL

Lagt inn: 15 feb 2015, 20:53
av dagsunde
Innen den tid har jeg lusket meg innpå lillebror som har alt utstyr som tenkes kan,
og har holdt på med brygging i over 10 år allerede...

Så vi lar nok han være bryggerimester til å begynne med :)

Re: ØL

Lagt inn: 15 feb 2015, 21:48
av Are
Høres ur som du er på trygg grunn :-)

Re: ØL

Lagt inn: 21 mai 2015, 21:51
av Are
Blopblop.
En bratt læringskurve her i gården. Sjette runde med øl ble satt i helga. Ca 70L øl har blitt deukket opp og ca 70 nye liter er underveis i gjærings-, karboniserings- og modningsprosessen. Skaffet meg en maltmølle, så nå knuser jeg egen malt og setter sammen egne oppskrifter. Svært tilfredsstillende. Siden det nå har blitt varmere i lufta har jeg gått over til overgjær som trives best ved rundt 20 grader. Mine to siste var en tørr irsk stout og en pale ale. Dette er gøy.

Re: ØL

Lagt inn: 25 mai 2015, 13:48
av Bowman
Flott. Oppe i alle de andre syslene blir jeg sugen på å prøve jeg og. Prøver til høsten. :-)